Diskussion:Supraledare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sakfel[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel innehåller en mängd sakfel.

Inga supraledare är isolatorer, däremot är de ofta ganska dåliga ledare. De "hårda supraledarna" typ II, kan vara metallegeringar men också kristallina material. Ett bra exempel på det senare är YBaCuO.

Supraledning är en av de områden inom fysik som fått flest nobelpris. Hammerling Onnes, supraledningens upptäckare, belönades med nobelpriset, likaså Bardeen, Cooper och Schriever[?], grundarna av BCS-teorin, som är den viktigaste kvantmekaniska beskrivningen av Supraledning.

Kraften i ett Cooperpar förmedlas av fononer, alltså gittervibrationer.

Ett fenomen i metaller[redigera | redigera wikitext]

Supraledning uppstår endast i material med metallisk ledningsförmåga. De kanske inte alltid ser lika blänkande ut, men även de svarta keramiska högtemperatursupraledarna är metaller i den mening att det finns en ändlig tillståndstäthet vid Ferminivån och att de har metallisk ledningsförmåga (som går ner vid högre temperatur). /Pieter Kuiper 2 juni 2007 kl. 17.37 (CEST)

Jag kollade i Ashcroft & Mermins Solid State Physics innan jag ändrade, där det står "Even som semiconducturs can be made superconducting under certain conditions" Med en not om "Such as application of high pressure, or preparation of the specimen in very thin films".
andejons 3 juni 2007 kl. 11.06 (CEST)

Översätta från en wiki[redigera | redigera wikitext]

Engelska wikipedia har en bra artikel om detta. Om någon orkar skulle man "lätt" kunna göra en bra svenska artikel om det, jag hinner inte just nu.--gurkzorbd 3 juni 2007 kl. 16.07 (CEST)