Dragomir Mrsic

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dragomir Mrsic på Guldbaggegalan 2013.

Dragomir Mrsic, född 2 oktober 1969[1] i Prijedor i Jugoslavien (i nuvarande Bosnien), är en svensk idrottskonsult, idrottsledare och skådespelare som år 1990 tillsammans med bland annat Liam Norberg var med om att planera och genomföra rånet mot Gotabanken.[2]

År 1972 kom han till Sverige med sina föräldrar.

År 1990 började Mrsic och Liam Norberg planera ett rån mot en värdetransport i Gotabankens garage, i november samma år utfördes rånet genom att Mrsic vaktade en bil medan Norberg och en kumpan slog till mot transportfordonet. Trots att polisen hann spärra av alla utgångar lyckades de tre männen ta sig ut ur garaget genom ett flertal små gångar i garaget. Två veckor senare tog de tre männen ett tåg till Köpenhamn i Danmark och tog sig till en resebyrå där männen tittade på en jordglob och bestämde vart de skulle åka. Efter att de hade åkt till Hawaii, som var det första resmålet, upptäckte Norberg att checkarna de fått med sig från rånet var spärrade och de tvingades därför åka tillbaka till Sverige. Det första de gjorde när de kom till Arlanda var att ta ett tåg till Göteborg, den här gången utan kumpanen. I Göteborg skulle det komma en värdetransport till Backaplan. Mrsic och Norberg fick bo hos en vän till Norberg. En tidig lördagsmorgon skulle leveransen komma och redan timmar innan var männen på plats. Mrsic hade skaffat ett flertal julgranar som ställdes utanför kajen där värdetransporten skulle levereras. På grund av julgranarna kunde inte transportfordonet ta sig fram och då slog männen till. Allt gick som planerat ända tills Norberg fick ett slag i huvudet av en yxa. Rånet måste avbrytas och männen flydde.

För rånet mot Gotabanken dömdes Mrsic till fängelse i tre år och sex månader. Efter avtjänat straff har han dock gjort sig mer känd som idrottskonsult och skådespelare. Efter några mindre roller som exempelvis i Wallanderfilmen Kuriren fick han 2010 sitt stora genombrott som Mrado i den kritikerrosade filmen Snabba Cash. Två år senare fick han rollen som Mrado Slovovic i Snabba Cash 2, uppföljaren till Snabba Cash, dock var han inte med i den tredje och sista filmen Livet Deluxe.

År 2014 var Mrsic aktuell i filmen Edge of Tomorrow där han spelade mot Tom Cruise i rollen som den lågmälde soldaten Kuntz. 2015 gjorde han rösten till karaktären Dragan i datorspelet PAYDAY 2.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1980: Mrsic, Dragomir
  2. ^ Wiman, Erik (23 januari 2010). ”Stjärnan dömd för grovt rån”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article6476605.ab. Läst 28 januari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]