Dragon Ball

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dragon Ball
Dragon Balls logotyptext.

ドラゴンボール
(Doragonbooru)

Genre Äventyr, Komedi, Fantasy
Manga
Mangaka Akira Toriyama
Förlag Sverige Bonnier Carlsen
Volymer 42
TV-anime
Regissör Daisuke Nishio
Studio Toei Animation
Sändes först 26 februari 198612 april 1989
Antal avsnitt 153
TV-anime
Dragon Ball Z
Regissör Daisuke Nishio
Studio Toei Animation
Sändes först 19 april 198931 januari 1996
Antal avsnitt 291
TV-anime
Dragon Ball GT
Regissör Daisuke Nishio och Osamu Kasai
Studio Toei Animation
Sändes först 7 februari 199619 november 1997
Antal avsnitt 64
Anime- och mangaportalen

Dragon Ball är en japansk manga som är ritad och skriven av Akira Toriyama. Dess handling bygger i början löst på Färden till västern, men förlorar senare alla likheter med denna förlaga.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Dragon Ball handlar om en pojke vid namn Son Goku. Son Goku är ovanligt stark och har en svans som får honom att förvandlas vid fullmåne.

Det var Son Goku som trampade ihjäl sin egen farfar, men det vet han inte, då han helt förlorar medvetandet i och med förvandlingen till jättelik apa. En dag träffar Son Goku en flicka vid namn Bulma, hon letar efter drakkulor och får genom sin drakkuleradar reda på att Goku har en. Sammanlagt finns det sju drakkulor och när du hittar alla sju så kommer en drake fram vid namn Shen-long. Av honom får du önska dig en sak. När du har önskat dig något så blir alla drakkulor till sten i ett helt år och sprids ut över hela jorden. Alltså tar det ett helt år innan man kan önska sig något igen.

På sin resa efter drakkulorna får Goku många vänner och fiender. Till slut får han veta att han inte är från jorden utan kommer från en annan planet. Han får även reda på att han har en bror vid namn Raditz som avslöjar att Gokus riktiga namn är Kakarott och tillhör det mäktiga krigarfolket saiyan. Raditz avslöjar även att Goku skickades till jorden med ett uppdrag, att förinta alla människor på jorden. Goku kommer dock inte ihåg att han kommer från en annan planet vid namn Vegeta eller uppdraget. För när Goku var liten hittade hans "farfar" honom i skogen och tog med honom hem. Problemet är att Goku var väldigt argsint och gick inte att handskas med, men en dag så tappar hans morfar honom nerför ett vattenfall så att han slår i sitt huvud. Slaget gjorde att han glömde allt om sitt uppdrag och förvandlas till en snäll pojke som inte gör en fluga förnär. Han tror även att han kommer från jorden. Goku får reda på att hans släkte (saiyan) nästan har blivit utplånat pga. att Freezer, som är en mycket ond krigare, förintade hela planeten Vegeta för att bli starkast i universum och för att han inte skulle behöva vara rädd för om någon saiyan skulle bli en supersaiyan. Dock så dödade inte Freezer alla saiyaner, de som fanns kvar var Vegeta (döpt efter planeten och sin far kung Vegeta), Nappa, Raditz, Paragus, Brooly och Son Goku. Goku fick senare även en son, som han döpte efter sin "farfar" Son Gohan. Goku lyckas att bli en supersayian och tar kål på Frieza, senare i serien blir även Vegeta och Son Gohan supersaiyan. I och med att de blir supersaiyan får de en kraft som inte går att övervinna – och ju närmare döden saiyaner kommer i strid, desto starkare blir de.

Son Gohan (ibland bara Gohan) är den förstfödde sonen till Son Goku och hans fru Chi-Chi. Han presenteras inte förrän i volym #17 i mangan och i de första avsnitten av Dragon Ball Z. Gohan är den första saiyan/människohybriden i serien. Goku får även en till son med sin fru Chi-Chi. Han heter Son Goten och är bästa vän med Vegetas son Trunks (son till Vegeta och Bulma), Vegeta får en dotter som heter Bulla med som man ser mest i Dragon Ball GT.

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Dragon Ball är indelad i två kategorier i mangaformat och tre kategorier i anime-form.

Manga[redigera | redigera wikitext]

I manga finns Dragon Ball utgiven dels som Dragon Ball och dels som Dragon Ball Z

Den svenska utgivningen gick med förlust i två år innan den plötsligen blev en enorm succé.[1]

 1. Drakkulornas Hemlighet (2000)
 2. Draken Shenlong
 3. Kame-Seninns kampskola
 4. Den stora turneringen
 5. På jakt efter morfar
 6. Monster nummer 8
 7. Fällornas labyrint
 8. Tornets mästare
 9. Spågummans krigare
 10. Mirakelkuren
 11. Son-Goku mot Kuririn (2000)
 12. Ondskans krafter (2001)
 13. Det magiska vattnet
 14. Piccolos hemlighet
 15. Chichi
 16. Giganternas duell
 17. Son-Gokus bror
 18. Äventyr i himlen
 19. Kampen mot Nappa
 20. Vegetas nederlag
 21. Destination Namek!
 22. Zaabon och Dodoria
 23. Specialtrupperna
 24. Gestaltväxlaren
 25. Tre önskningar (2001)
 26. Son-Gokus återkomst (2002)
 27. Superkrigaren
 28. Freezers nederlag
 29. Vegetas framgång
 30. Cyborgerna
 31. Cell
 32. Ultrakrigarna
 33. Den oövervinnelige
 34. Son-Goku mot Cell
 35. Tillbaka till framtiden (2002)
 36. En ny hjälte (2003)
 37. Krigslist
 38. Trollkarlarna
 39. Boo
 40. Fusionen
 41. Den avgörande striden
 42. Avskedet (2003)

Anime[redigera | redigera wikitext]

I anime-form är Dragon Ball utgiven i fyra olika varianter: Dragon Ball, Dragon Ball Z, Dragon Ball GT och Dragon Ball Kai.

Dragon Ball GT är inte skriven av Akira Toriyama utan är gjord av filmbolaget Tōkyō Eiga Animation (Förkortat TOEI Animation). Toriyama har bara varit överskådare över projektet och sett till att det höll samma standard som den ursprungliga serien.

Dragon Ball på DVD[redigera | redigera wikitext]

Dragon Ball finns väldigt mycket på DVD. I Sverige finns den dock bara som Dragon Ball Z, de tre androiderna, från 2004, 44 minuter och Den nya planeten, även den från 2004, 69 min. Och alla Dragon Ball Z, 9 volymer, har utgivits i Sverige.

 1. Det stora slaget
 2. Galaxens superhjälte
 3. Gokus far
 4. Hotet från Namek
 5. Jakten på Garlic
 6. Kraftmätningen
 7. Robotarna anfaller
 8. Starkast i världen
 9. Trunks historia.

Dragonball på DVD finns på engelska i 11 volymer, utgivna, med en längd på allt emellan 82-322 min, från USA. Där är hela ordinarie Dragonball-samlingen samlad på DVD. Dragonball Z finns även på engelska, från USA, och är samlad i hela 70 volymer. De är alla 75 min. långa och Utgivna mellan:

Nr. 1-8: Vegetas saga Nr. 9: Departure Nr. 10: Rebirth Nr. 11: Namek Nr. 12: Betrayal Nr. 13: Collision Nr. 14: Quest Nr. 15: Trouble Nr. 16: The ginyu force Nr. 17-19: Captain Ginyu Nr. 20-28: Freiza Nr. 29-31: Garlic Nr. 32-34: Trunks Nr. 35-38: Androids Nr. 39-42: Imperfect cell Nr. 43-46: Perfect Cell Nr. 47-55: Cell games Nr. 56-59: Great Saiyaman Nr. 60-62: World tournament Nr. 63-70: Majin Buu

Dragonball Z finns även som en enskild DVD, i The history of Trunks, från 2000, 48 min, USA. Dragonball Z movie deadzone, från Australien, 2004, 45 min. lång finns i 12 volymer. Dragonball mystical adventure, även den från Australien och 2004, är en DVD på 48 min.

Dragonball GT är ju inte översatt till svenska, men det finns nog så många DVD om den storyn. Bl.a. Dragonball GT lost episodes, 5 volymer, varje 62 minuter lång, utgivna i USA. Dragonball GT movie: A hers legacy från USA är ett alternativ, från 2004 och 49 minuter lång. Originalen av Dragonball GT-DVD:erna finns i 15 volymer och gavs ut i USA. De är vardera 82 min:

 1. Affliction
 2. Incubation
 3. Creation
 4. Proleferation
 5. Ramefications
 6. Perparation
 7. Annehilation
 8. Salvation
 9. Calculation
 10. Revelation
 11. Evolution
 12. Revolutions
 13. Realization
 14. Conversation
 15. Generation

Hela serien är även samlad i tre boxar om 1-5, 6-10 och 11-15, utgivna och är vardera 410 min.

Annat[redigera | redigera wikitext]

Dragon Ball finns även i serietidningsformat och som tv-serie. På sin storhetstid fanns allt från kläder till frukostflingor med figurer från Dragon Ball. Det har även kommit ut flera filmer som inte hör till med tv-serien.

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

Spelfilm[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dragonball Evolution

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Det har även kommit datorspel baserade på Dragon Ball, bland annat till Nintendo DS och Playstation 2. Några spel är Dragon Ball Z: Budokai, Super Dragon Ball Z och Dragon Ball Online.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.mangakai.se/manga_i_sverige.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]