Drakborgen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Såhär kan spelplanen se ut efter ett spel

Drakborgen är ett svenskt sällskapsspel i fantasymiljö som gavs ut av Alga 1985. Expansionslådan Drakborgen II kom 1987. Spelet konstruerades av Dan Glimne och Jakob Bonds med inspiration från rollspel som Dungeons & Dragons.

Målet med spelet är att ta sig in i en borg där en drake ligger och sover, stjäla delar av drakens skatt och ta sig ut igen innan solen går ner. Borgen består av rum tryckta på lösa brickor som bildar en slumpmässig labyrint. Denna labyrint byggs upp successivt genom att spelarna drar och placerar ut nya rum allteftersom de tränger djupare in i borgen. Även rummens innehåll bestäms slumpmässigt genom kortdragning. Rummen kan till exempel innehålla värde- eller nyttoföremål eller sånt som hindrar spelarnas framfart, som fällor eller monster.

Spelets främsta spänningsmoment ligger i att a) draken kan vakna och spruta eld över inkräktarna, b) tiden är knapp. Den spelare som lyckas ta sig ut ur borgen med de mest värdefulla skatterna vinner spelet. Dödlighetsgraden i spelet är dock så hög att många partier slutar med att ingen lyckas ta sig ut levande. Denna svårighet i spelet utnyttjades i marknadsföringen genom att ett klistermärke följde med i grundutgåvan med den utmanande texten "Jag överlevde Drakborgen".

1985 hade svenska sällskapsspel fortfarande vanligen så enkla regler att de rymdes på insidan av lådans lock. Drakborgens regler skulle egentligen ha fyllt sex-sju A4-sidor. Alga löste detta problem på ett skenbart vis: man tryckte ett fyrasidigt regelhäfte och placerade övrig text på en bunt regelkort.

Genom den engelska utgåvan som släpptes i England och USA av Games Workshop 1985 under namnet Dungeonquest nådde Drakborgen internationella framgångar som få andra svensktillverkade sällskapsspel kan mäta sig med. Även Drakborgen II släpptes i engelska versioner men delades upp i 2 expansioner; "Heroes for Dungeonquest" 1986 och "Dungeonquest: Catacombs" 1987. Spelet gavs även ut i andra språkversioner på norska, danska, finska och tyska.

Alga gav år 2002 ut ett helt ny version av spelet med namnet Drakborgen Legenden. Denna version baserade sig på Drakborgen och Drakborgen II och konstruerades av Jakob Bonds och Gustav Bonds. Den utvecklade och renodlade olika aspekter av de gamla spelen och införde bl.a. ett mer krävande stridssystem som till exempel tillät strider mellan grupper av personer och monster.

Den 5:e augusti år 2010 presenterade Fantasy Flight Games ytterligare en ny engelsk version av spelet som liksom föregångaren hette Dungeonquest. Spelet har behållit väldigt mycket från den tidigare engelska versionen men liksom Drakborgen Legenden från 2002 har den försetts med ett nytt och mer avancerat stridssystem. Detta och flera andra delar har den inarbetat från dess 2 tidigare expansioner.

Språkversioner av originalspelet[redigera | redigera wikitext]

Årtal Namn Land Företag
1985 Drakborgen Sverige Alga
1987 Skatten i borgen Norge Alga
1987 Drageborgen Danmark Alga
1987 Dungeonquest England, USA Games Workshop
1990 Drachenhort Tyskland Schmidt Spiele

Nyutvecklade versioner (uppföljare)[redigera | redigera wikitext]

Årtal Namn Land Företag
2002 Drakborgen Legenden Sverige Alga
2010 DungeonQuest USA Fantasy Flight Games

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]