Drake

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Drake (fantasidjur))
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Drake (olika betydelser).
Drake på en medeltida vävnad
Japansk drake

En drake är en legendarisk varelse, som brukar beskrivas som ett stort ödle- eller ormliknade flygande djur. En förklaring till fenomenets uppkomst var tidigare att man i äldre tider funnit dinosaurieskelett, och att det utifrån det växt fram sagobildningar kring drakarnas eventuella förekomst. En annan förklaring, som hänvisar till den kinesiska draken, är att man förknippat varaner eller reptiler med dessa.

Det förekommer drakar i flera kulturers mytologi. Bland annat i Sydamerika, Europa och Asien. Den europeiska kan ofta spruta eld, och i berättelser om dem vaktar de ofta skatter. Den kinesiska draken (龙 lóng) däremot saknar vanligen synliga vingar och har en ormliknande kropp, och den är till skillnad från sin europeiska släkting hyllad som god, och förknippad med vatten. Drakar kan alltid flyga, oavsett om de har vingar eller ej.

Drakar har magiska egenskaper, ibland (i Europa) koncentrerade i en så kallad drakontia, som finns inne i huvudet. Vill man plocka ut den måste man göra det medan draken fortfarande lever.

En särskild variant av drakar är de månghövdade hydrorna.

I svensk folktro kunde draken förvandla sig till vad den ville, och om någon var ute efter dess stora skatter kunde den nya hamnen vara väldigt skrattretande. Drakarna brukade inte ha vingar, men kunde flyga ändå. Då såg det ut som ett gyllene band som strök över himlavalvet.

Draken är också omnämnd i den sista kända bibelboken, Johannes uppenbarelse. Där ser Johannes en fasansfull best med sju huvuden, tio horn, och sju huvudkronor, som skall representera Satan. Dessutom omnämns det i slutet av bibelboken Job om Leviathan, där rök kommer från näsan och eld från munnen.

I nästan alla religioner som finns eller har funnits, har där funnits drakar. I Babylon talade man om den fruktansvärda dödsdraken Tiamat. De gamla Aztekerna trodde på en solgud, vid namn Quetzalcóatl, som har avbildats som en befjädrad flygande orm. Egyptierna föreställde sig drakar som onda varelser som utdelade plågor mot de som hamnade i dödsriket. Nordmännen eller Vikingarna trodde att en drake vid namn Nidhögg gnagde på världsträdet Yggdrasils rötter. Även Hinduerna berättar om någon slags drakar i sina heliga skrifter. I kristendomens uppenbarelsebok föreställer man sig Satan som en drake.

Drakar i rollspel[redigera | redigera wikitext]

Inom vissa rollspel (främst Dungeons & Dragons) delas drakar upp efter färg. Metallfärgade (Metallic) (guld, silver, etc.) är goda och "vanliga" (Chromatic) (gröna, röda, blå, svarta och vita) är onda. Andedräktens beskaffenhet skiftar också beroende på färg.

  • blå sprutar blixtar
  • röda sprutar eld
  • svarta sprutar syra
  • vita sprutar kyla
  • gröna sprutar gas
  • gyllene kan göra samtliga saker enligt ovan

Dessa drakar är i sin tur stegade efter hur pass starka de blir med åldern. De gyllene drakarna är högst upp på stegen, medan de röda kommer strax efter.

Se även[redigera | redigera wikitext]