Drill (djur)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Drill
Status i världen: Starkt hotad[1]
Drill
Drill
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Primater
Primates
Familj Markattartade apor
Cercopithecidae
Släkte Mandriller
Mandrillus
Art Drill
M. leucophaeus
Vetenskapligt namn
§ Mandrillus leucophaeus
Auktor F. Cuvier, 1807
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Drill (Mandrillus leucophaeus) är en markattartad utrotningshotad apa som lever bland annat i Kamerun och Nigeria. Tillsammans med arten mandrill bildar den släktet mandriller.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Djuret liknar arten mandrill men saknar den brokiga färgen i ansiktet. Själva ansiktet saknar hår och är svartaktigt. Nosen är långdragen. Kring ansiktet finns en krans av vita hår. Den övriga kroppen har mörkbruna eller svartaktiga hår med undantag av den nakna stjärten som är rödaktig eller blå. Drill är med en kroppslängd av ungefär 70 centimeter och en vikt av maximalt 20 kilogram lite mindre än arten mandrill. Hannar är nästan två gånger större än honor. Svansen är bara 5 till 7 centimeter lång.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten förekommer i sydöstra Nigeria, i Kamerun och på ön Bioko som tillhör Ekvatorialguinea. Beståndet på ön utgör en egen underart, Mandrillus leucophaeus poensis. Deras habitat är endast skogar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten lever i regnskogen med många gömställen bland växtligheten. Den är aktiv på dagen och vistas huvudsakligen på marken där den går på alla fyra. Bara honor klättrar ibland med sina ungar i grenar som ligger nära marken. Drill lever i grupper av ungefär 25 individer. Gruppen består av en hanne och flera honor med deras ungar. Ofta förenar sig olika grupper till en enhet med upp till 200 individer. För kommunikationen använder de kroppsspråk (till exempel genom att visa den röda stjärten) eller olika skrik.

Födan[redigera | redigera wikitext]

Drill är allätare och hittar födan på marken. Djuret äter bland annat frukter, nötter, svampar, insekter och ibland mindre ryggradsdjur.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Det är inte mycket känt om artens sätt att fortplanta sig. Honans parningsberedskap visas med en intensivare färg på stjärten. Dräktigheten varar antagligen i 6 till 7 månader. Som hos de flesta markattartade apor föds bara ett ungdjur åt gången.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Hotet består i jakten samt i förstöringen av djurets levnadsområde genom skogsröjning för att skapa odlingsmark. Arten är mycket sällsynt och beståndet uppskattas till endast 3000 exemplar. För att skydda arten skapades Korup nationalparken i Kamerun. Trots allt är artens framtid oviss och IUCN listar djuret som starkt hotat (endangered).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  1. ^ Mandrillus leucophaeus på IUCN:s rödlista, auktor: Butynski et al (2000), version 6 maj 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]