Dum & dummare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dum & dummare
(Dumb & Dumber)
Genre Komedi
Regissör Peter Farrelly
Bobby Farrelly (ej krediterad)
Producent Charles B. Wessler
Brad Krevoy
Steve Stabler
Manus Peter Farrelly
Bennett Yellin
Bobby Farrelly
Jim Carrey (ej krediterad)
Skådespelare Jim Carrey
Jeff Daniels
Lauren Holly
Originalmusik Todd Rundgren
Fotograf Mark Irwin
Klippning Christopher Greenbury
Produktionsbolag Motion Picture Corporation of America
Distribution New Line Cinema
Premiär
6 december 1994 (1994-12-06) (Hollywood, USA)

16 december 1994 (1994-12-16) (Övriga USA)
9 juni 1995 (1995-06-09) (Sverige)


Speltid 107 minuter
Land  USA
Språk Engelska
Budget 16 000 000 USD
Intäkter 247 275 374 USD
Uppföljare Dum och ännu dummare (2003)
Dum & dummare 2 (2014)
IMDb SFDb

Dum & dummare (originaltitel: Dumb & Dumber) är en amerikansk komedifilm från 1994 i regi av Peter och Bobby Farrelly, med Jim Carrey och Jeff Daniels i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 9 juni 1995.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den lokalsinneslöse limousinchauffören Lloyd Christmas (Jim Carrey) och hans bäste vän hundfrisören Harry Dunne (Jeff Daniels) bor i en liten sliten lägenhet i Providence, USA, i ett billigare hyreshus (lämpat för exempelvis uteliggare, och närmaste grannen är en blind liten pojke). De har förhoppningar om att kunna spara ihop pengar till en maskaffär, men både Lloyd och Harry får dessvärre sparken samma dag. Senare på kvällen blir Lloyd lurad av en gammal permobiltant och förlorar bland annat sin plånbok. När Lloyd kommer hem är Harry ledsen för att han tror att hans undulat Petey har tappat huvudet.

Lloyd får ett nervsammanbrott och de bestämmer sig för att åka till Aspen, i Harrys fårhund-utstyrda skåpbil, och lämna tillbaka en portfölj som Lloyd tror att Mary (Lauren Holly), en kvinna som han skjutsat i limousin till flygplatsen dagen innan och blivit blixtförälskad i, tappat/glömt. De vet inte att de riktiga ägarna till portföljen tror att Lloyd och Harry är superagenter och följer dem hela vägen till Aspen – en väg som blir lång och händelserik, men framförallt "dum". De vet heller inte att Marys familj är utsatt för en kidnappningsutpressning av förföljarna, och Mary vet inte att skurken är en familjeanhörig. En av förföljarna lyckas lura dem att plocka upp honom som liftare och äta lunch tillsammans, men en incident med råttgift dödar honom varefter Lloyd och Harry får FBI efter sig. När Lloyd natten därpå svänger fel i Denver och kör nästan ända till Lincoln är de i stort sett ruinerade, och medan Harry frustrerad lunkar hemåt har Lloyd bytt bilen mot en moped. De blir åter sams och kör därefter raka spåret genom det kyliga bergspasset, samtidigt som FBI tappar spåret efter dem.

Väl framme i Aspen, och när de upptäcker portföljens innehåll, tar de chansen att få leva som förstaklassare några dagar (men lovar att betala tillbaka allt de lånar). De hyr bland annat en presidentsvit på ortens främsta hotell, och skaffar sig en Lamborghini Diablo.

När de får syn på Mary, som är en av värdarna på en snöugglevisning de besöker en kväll, blir Lloyd nervös och ber Harry gå och presentera sig (för att vidare presentera Lloyd) för henne. Detta personliga möte leder till att Marys styvmor föreslår att paret i första hand såhär i slutet av skidsäsongen gör varandra sällskap i pisterna under morgondagen, och Harry ljuger därefter för Lloyd om ett bestämt möte för Lloyd med Mary i hotellbaren under den tiden. Lloyd upptäcker detta svek vid skymningen samma dag, och gör senare på kvällen ett hyss för Harry som hämnd – så Lloyd vidare ostört kan locka med sig Mary till hotellet för att återlämna portföljen och visa sina känslor. Väl där kommer skurken som ligger bakom kidnappningen av Marys make, och ett gisslandrama uppstår.

Medverkande (urval)[redigera | redigera wikitext]

  Jim Carrey    –  Lloyd Christmas
  Jeff Daniels    –  Harry Dunne
  Lauren Holly    –  Mary Swanson
  Charles Rocket    –  Nicholas André
  Mike Starr    –  Joe "Mental" Mentaliano
  Karen Duffy    –  "Mentals" kvinnliga medhjälpare
  Victoria Rowell    –  FBI-agenten Beth Jordan
  Teri Garr    –  Helen Swanson
  Cam Neely    –  Sea Bass (lastbilschauffören)
  Brady Bluhm    –  Billy (blinda pojken)
  Anna Anka    –  bussflicka

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Inspelningsplatserna för vistelsen i Aspen var Breckenridge, Colorado (tätort), i och med att Aspen i själva verket är en otrafikerad ort, och Copper Mountain, Colorado (skidbacke/stollift). I övrigt är det mesta inspelat i Utah, såsom Lloyd och Harrys sagda hemstad Providence och det mesta längs både bil- och mopedresan.[1]

Filmen fick senare en tecknad TV-serie och en uppföljare till långfilmen, Dum och ännu dummare. Ännu en uppföljare planeras, Dum & dummare 2. Denna film har premiär i USA den 3 september 2014, och huvudrollerna spelas åter av Jim Carrey och Jeff Daniels.[2][3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.movie-locations.com/movies/d/Dumb_And_Dumber.html#.UpMkQLCA3IU Movie-locations, läst 2010-01-10.
  2. ^ http://www.moviezine.se/film/dum-och-dummare2 Uppföljaren 2014, läst 2013-11-25.
  3. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article17539297.ab Uppföljaren 2014, läst 2013-11-25.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]