Dysmenorré

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dysmenorré
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 N94.4 -N94.6
ICD-9 625.3
DiseasesDB 10634
MedlinePlus 003150
MeSH engelsk

Dysmenorré är den medicinska termen för smärtsam menstruation, populärt kallad mensvärk. Om mensvärken beror på någon form av sjukdom eller anatomisk avvikelse kallas den sekundär dysmenorré medan menssmärta utan organisk orsak kallas primär dysmenorré. För att få kallas primär dysmenorré ska smärtan vara symmetrisk och sitta i nedre delen av magen. Mensvärk beror på sammandragningar i livmodern, som stimuleras av ämnet prostaglandin under mensens första dagar. Resultatet blir en form av träningsvärk i livmodermuskulaturen: sammandragningarna blir så kraftiga att det uppstår syrebrist. Varannan ung kvinna lider av mensvärk i någon form, besvären brukar avta i 30-årsåldern eller efter en graviditet.

Sekundär dysmenorré kan exempelvis bero på endometrios, myom eller på att blod ansamlas i livmodern och slidan på grund av någon form av hinder.

Mensvärk kan behandlas med receptfria smärtstillande läkemedel om värken inte är så svår. Kombinerade p-piller kan i 70–80 procent av fallen hjälpa eller ge fullständig smärtlindring. Det finns även andra receptbelagda läkemedel att tillgå vid svår menssmärta. I riktigt svåra fall kan livmodern opereras bort.

Receptfria läkemedel[redigera | redigera wikitext]

Huskurer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]