Ebba Månsdotter Lilliehöök

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ebba Månsdotter Lilliehöök, född 13 januari 1529 på Upplo gård i Västergötland, död 29 september 1609 på Lerjeholm i Angereds socken i Älvsborgs län, var en svensk brukspatron och grevskapsförvaltare, grevinna till Raseborg, friherrinna till Gräfsnäs och fru till Käggleholm.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ebba Månsdotter var dotter till den i Västgötaherrarnas upprorGustav Vasas tid bekante riksrådet Måns Bryntesson Lilliehöök och Brita Jönsdotter Roos av Ervalla. Hennes far avrättades efter att ha planerat att erövra tronen. Hon följde 1543 modern och styvfadern, riksrådet Kristofer Andersson, på deras exil i Tyskland.

Hon gifte sig på Stockholms slott 7 oktober 1548 då Gustav Vasa höll bröllopet, med riksrådet och riddaren Sten Eriksson Leijonhufvud. Under äktenskapet levde hon i Småland och Västergötland. Hon blev friherrinnan då maken år 1561 blev friherre. Ebba Månsdotter upphöjdes 1569, efter mannens död, i grevligt stånd och erhöll 1571 Raseborgs grevskap och flera andra besittningar i Finland. Hon kallades vanligen gref Ebba (greve Ebba) för sin "tilltagsenhet och manhaftighet". Hon beskrivs som en effektiv men hård godsägare, och ett brev från 1587 där hon skäller ut en fogde har bevarats. Hon beskrevs av samtida som "ett hår af hin håle, värre än fadern, sonen Axel och dennes söner".[1]

Hennes ovänskap och tvister med sonen Mauritz var omtalade, och det finns flera historier om dem. År 1604 insände hon ett klagombrev över Mauritz över en händelse som inträffade under ett besök på Käggleholm, då sonen kom i gräl med hennes kock och förbjöd henne att bli serverad någon mat för att den han fick varit undermålig. Själv sade hon om den långvariga konflikten: "iag är moderen och han är sonen".[1] År 1592 varnades hon för att sprida förtal om Johan III med hot om fängelse. Karl XI misstrodde henne och förvägrade henne att närvara vid hans kröning. År 1607 sattes hon på kunglig order i husarrest på sitt gods Tärna.

Hon begravdes 18 mars 1610 i Uppsala domkyrka.

Ebba Lilliehöök är stammoder till grevliga ätten Lewenhaupt nr: 2.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Gift med riksrådet och friherren Sten Eriksson Leijonhufvud som hon fick sex barn med. Dessa var:

  1. Edla (1552-1586), gift med Mauritz Birgersson Grip.
  2. Axel, född i Jönköping 1554 (Axels barn skrev sig Lewenkopf, senare utbytt mot Lewenhaupt).
  3. Anna , gift Bielke av Åkerö.
  4. Mauritz, född 10 september 1559, gift med Amalia von Hatzfeld.
  5. Elisabet, gift Bielke.
  6. Brita, död 1611, gift Brahe.

Av barnen började de flesta sönerna skriva sig Lewenkopf, senare utbytt mot Löwenhaupt och Lewenhaupt. Döttrarna använde oftast formen Leijonhufvud, då de använde släktnamnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Lilliehöök, Ebba von i Wilhelmina Stålberg, Anteckningar om svenska qvinnor (1864)