Edmund Gwenn

Från Wikipedia
Edmund Gwenn
FöddEdmund John Kellaway[1]
26 september 1877
Wandsworth, London, England
Död6 september 1959 (81 år)
Woodland Hills, L.A., CA, USA
Utbildad vidKing's College London och St Olave's and St Saviour's Grammar School
Aktiva år1895-1959
Betydande roller
Scrubby Till främmande hamn
Jultomten i Det hände i New York
Dr. Harold Medford i Myrorna
Albert Wiles i Ugglor i mossen
IMDb SFDb

Edmund Gwenn, född 26 september 1877 i Wandsworth, London, död 6 september 1959 i Woodland Hills, Los Angeles, var en brittisk skådespelare. Gwenn är bland annat känd för sin roll som Kris Kringle i julfilmen Det hände i New York (1947), för vilken han erhöll en Oscar för bästa manliga biroll och motsvarande Golden Globe Award. Han mottog en andra Golden Globe och en Oscarsnominering för sin roll i komedifilmen Mister 880 (1950). Edmund Gwenn har medverkat i fyra filmer regisserade av Alfred Hitchcock.

Som scenskådespelare i West End och på Broadway medverkade Gwenn i en bred repertoar av moderna dramatiker, däribland George Bernard Shaw, John Galsworthy och J. B. Priestley. Efter andra världskriget bosatte han sig i USA och hade en framgångsrik karriär i Hollywood och på Broadway.

Gwenn var kusin med skådespelaren Cecil Kellaway.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under 1920-talet medverkade Edmund Gwenn i många teateruppsättningar i Londons West End. Han gjorde även några roller på Broadway i New York.[2]

Gwenn filmdebuterade 1916 och medverkade i omkring 80 långfilmer, däribland En man för Elizabeth (1940), Farväl miss Bishop (1941) och Himmelrikets nycklar (1944). George Cukors En förtjusande pojke (1935) var hans första Hollywoodfilm, i rollen som Katharine Hepburns far. Han hade också en liten roll i Hitchcock-filmen Utrikeskorrespondenten 1940 och mot slutet av sin karriär spelade han huvudrollen i Hitchcocks Ugglor i mossen (1955).

Han var en uppskattad karaktärsskådespelare i Hollywood under 1940-talet och tilldelades 1947 en Oscar i kategorin bästa manliga biroll för sin roll som jultomten i filmen Det hände i New York.

Edmund Gwenn dog i lunginflammation efter en stroke veckor innan han skulle fylla 82 år.

Gwenn har en stjärna på Hollywood Walk of Fame för sina bidrag till filmen.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Gwenn i En man för Elizabeth (1940).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]