Edsviken (havsvik)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°24′42.83″N 17°59′43.56″Ö / 59.4118972°N 17.9954333°Ö / 59.4118972; 17.9954333

För Edsviken i Tanums kommun, Bohuslän se Edsviken, Tanum.
Edsviken från ballong, vy mot nordväst, 1988.

Edsviken är en långsträckt, smal vik av Östersjön inom Danderyds, Solna och Sollentuna kommuner. Edsviken sträcker sig från Stocksund och Bergshamra i söder till Edsberg i norr. Den är cirka 7,7 kilometer lång och har en yta av 3,6 kvadratkilometer. Maximalt vattendjup är cirka 20 meter. Vid Bergshamra står Edsviken via det smala Stocksundet i förbindelse med Lilla Värtan.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Ulriksdals slott, vy från Danderyds sjukhus.

Edsviken skapar med sitt bräckta vatten en unik miljö för djur och växter. Runt Edsviken finns många havsstrandväxter. Här växer bland annat strandförgätmigej, havssäv, salttång och rörsvingel. Strandförgätmigej är en sällsynt växt i Sverige. Fågellivet i Edsviken är också speciellt. Här finns strandskata, som är en typisk kustfågel. Vitkindade gäss rastar i viken på höstarna. Edsviken har även ett rikt fiskbestånd, och ett flertal snäckor och andra bottendjur finns i sjön. I vattnet mellan Edsviken och övriga Östersjön finns det abborre, braxen, gädda, gärs, gös och tidvis strömming.

Edsvikens stränder är bara delvis bebyggda. I söder ligger Danderyds sjukhus, Ulriksdals slott, Kevinge gård samt Kevinge golfbana (Stockholms golfklubb). Längre norrut finns på Danderydssidan Borgen, med flera stora flyttblock, samt naturområdet Sätra, Danderyd ängar, med gamla ekdungar. Norr om Sätra prästgård, som tidigare var kyrkoherdeboställe i Danderyds församling, och på andra sidan gränsen till Sollentuna ligger Sjöberg, med en fornborg.

Längre in i Sollentuna, vid vikens norra strand, ligger Edsbergs slott och Edsbergsparken, bland annat med ett konstmuseum. Utmed Sollentunas stränder finns flera villaområden, bl.a. Edsviken, och fastigheten Rådan. Den sydvästra delen av Edsviken ingår i Nationalstadsparken Ekoparken.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]