Eduardo Bonvallet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eduardo Bonvallet
Eduardo Bonvallet.jpg
Personlig information
Fullständigt namn Eduardo Guillermo Bonvallet Godoy
Födelsedatum 13 januari 1955 (60 år)
Födelseort Chile Santiago de Chile, Chile
Längd 180 cm
Lateralitet Högerfotad
Position Defeniv mittfältare
Juniorklubbar
1968–1972  Chile Universidad de Chile
Seniorklubbar*
År
1972–1974
1975–1980
1980
1981–1982
1983
1983
Klubb
Chile Universidad de Chile
Chile O'Higgins
USA Fort Lauderdale Strikers
Chile Universidad Católica
USA Tampa Bay Rowdies
Chile Unión San Felipe
SM (GM)


16 (2)

11 (0)
Landslag
År
1979–1982
Landslag
 Chile
SM (GM)
24 (0)
* Antal matcher och mål i seniorklubbar räknas endast för de inhemska ligorna.

Eduardo Bonvallet, född 13 januari 1955 i Santiago de Chile, är en chilensk före detta fotbollsspelare som numera fungerar som manager för Deportes Temuco.[1]

Efter att han avslutade karriären började han arbeta som expertkommentator på TV och radio bland annat. Han är en mycket kontroversiell person som inte tvekar att säga det han tänker och har fått flera fiender inom den chilenska fotbollen.[2] Samtidigt har han en stor skara fans. Han har exempelvis sagt att spelarna i landslaget kämpar för lite, är överbetalda och dåligt disciplinerade.

Han har även blivit omskriven i media genom sitt speciella sätt att uttrycka sig. Under fotbolls-VM 2002 var han expert för den chilenska kanalen Canal13. När de afrikanska lagen hade blivit utslagna i kvartsfinalen sa Bonvallet att "det är typiskt de afrikanska lagen. Så fort de ser en lång och blond tysk blir de rädda". Han tilltalade svarta som "los chocolates", på svenska ungefär "chokladerna" och avslutade med att säga "los chocolates kommer aldrig att vinna VM. Inte så länge jag lever".

Dock under sin tid som tränare för Deportes Temuco har en av favoritspelarna blivit kameruanen Luc Bessalla. Båda var inblandade i ett bråk då Bonvallet ansåg att Bessalla brast i disciplinen. Fansen försökte få honom att ta tillbaka kameruanen som var en viktig spelare i Temuco. Även om resultaten blev långt ifrån bra drog laget rekordpublik tack vare Bonvallet. I och med resultaten har kritikerna passat på. Att Temuco inte gick upp ses som ett bevis på att Bonvallet har alldeles för lite erfarenhet för att kunna leda ett lag i den högsta ligan. Tidigare har han tränat universitetslag.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Eduardo Bonvallet será el nuevo técnico de Deportes Temuco” (på spanska). emol.com. http://www.emol.com/noticias/deportes/2007/04/23/253533/eduardo-bonvallet-sera-el-nuevo-tecnico-de-deportes-temuco.html. Läst 7 april 2014. 
  2. ^ ”BONVALLET GOES AWOL AFTER TEMUCO LOSES AGAIN”. santiagotimes.cl. 20 september 2007. http://santiagotimes.cl/bonvallet-goes-awol-after-temuco-loses-again/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]