Ekobanken

Från Wikipedia
Ekobanken medlemsbank
Typmedlemsbank
HuvudkontorJärna, Sverige
NyckelpersonerKristoffer Lüthi, styrelseordförande
Maria Flock Åhlander, VD
BranschBank & finans
Antal anställda20
Historik
Grundat1998
Övrigt
Webbplatswww.ekobanken.se

Ekobanken (Ekobanken medlemsbank), är en svensk etisk bank som lånar ut till verksamheter med ekologiska, sociala och kulturella mervärden. Huvudkontoret är placerat i Järna. Ekobanken har även kontor i Gamla Stan i Stockholm för bokade besök. Ekobanken är transparent med sin utlåning till företag och föreningar genom att publicera informationen om alla låntagare på hemsidan och i sin årsredovisning.

Ekobanken fick sitt bankoktroj från Finansinspektionen 1998 och startade sin verksamhet i Järna.

Ekobanken driver sin verksamhet enbart inom Sveriges gränser. Bankens tjänster riktar sig till både privatpersoner och föreningar samt företag. Bankens balansomslutning är ca 1 Mdkr och har en årlig tillväxt på cirka 10 procent. Ekobanken har aldrig haft någon kreditförlust. Banken har ca 6 000 kunder och omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Medlemsinsatser (andelar) finns i två former:

  • Obligatorisk andel utan kurs på 1 000 kronor. Andelen ger en röst på bankens årsstämma.
  • Frivilliga ytterligare andelar med en kurs som årligen fastställs av styrelsen. Dessa andelar ger fler röster, dock högst 10 procent av rösterna på stämman.

Banken var 2014 först i Sverige med bolån med en hållbarhetsrabatt. Den ges för hus märkta med Svanen eller Miljöbyggnad (silver o guld).

Ekobanken är med i Global Alliance for Banking on Values (GABV), ett internationellt nätverk av banker som arbetar för att göra kapital hållbart och transparent.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]