Elcykel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En elcykel drivs med en elmotor och finns finns i flera varianter. I Sverige och stora delar av Europa är dock elcyklar fortfarande olagliga och endast elassisterade cyklar får framföras på allmän väg. En elassisterad cykel är utrustad med "PAS" (Pedal Assistent System) och som endast ger fart då pedalerna rör sig. De får också ha max 250W effekt på motorn och elmotorn får inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25km/h uppnåtts. Elcyklar är till utseende mycket lika elassisterande men de drivs istället oftast med gashantag och saknar, likasom t.ex. bilar, begränsningar på fart och styrka. Om elcyklar inte har PAS måste de ha en topphastighet på 20km/h annars klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm.[1]

Elcykelns konstruktion[redigera | redigera wikitext]

De flesta har kinesiska elsystem vilket också speglas i priset. Dyrare elcyklar har ofta elsystem från Bosch. Posten är kanske sveriges största elcykelanvändare och de har batterier från Panasonic och monteras i Vansbro, övriga delar kommer dock uteslutande från Asien . Försäljningen av elcyklar ökar i Sverige enligt cykelfrämjandet men är ej så stor som i Holland, Danmark och Tyskland[2].

Många typer av cyklar finns på marknaden som elcykel, bland annat trehjuling. Fram eller bakhjul liksom vevpartiets klinga kan förses med elmotor. Det vanliga är elmotorn har ett stort arbetsområde och den är således oväxlad. Cyklisten växlar cykeln traditionellt för sin manuella trampkraft. I den ojämna rytmen i stadstrafik kan det behövas en möjlighet att manuellt koppla in motorn. Det brukar ske med ett gashandtag på styret. Elcykeln kan då köras som moped trots att gashandtagets avsikt är en annan. Elmotorn kan även kopplas ur.

Det vanligaste är att en borstlös motor används. Blyackumulatorn har i regel nu också ersatts av litiumbatteri som är lättare. Drivspänningen brukar vara 24-36 volt. Mikroelektronik med valbara program hjälper på vissa modeller till att dosera kraften till motorn. Då kan kraften i batteriet räcka länge, upp till cirka 7 mil. Energiåtgången kan i allmänhet följas på en indikator på styret.

Elcykeln laddas med en särskild laddare från ett vanligt eluttag. Laddningstiden brukar vara mellan några timmar till cirka 8 timmar. Ett litiumbatteri fungerar ungefär 1 000 laddningscykler och har en hållbarhet på några år. Batteriet sitter på de flesta modeller som en löstagbar kassett för smidig laddning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner ”Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner”. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20010559.htm Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Läst 2 maj 2014. 
  2. ^ [elcykelguiden.se ”elcykelguiden.se”]. elcykelguiden.se.