Elcykel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


En elcykel, cykloped eller elassisterad cykel är en cykel som har en elmotor som kopplas in när trycket på tramporna ökar eller när trampornas rotationshastighet känns av. De exakta reglerna för elcyklar varierar från land till land, men enligt de svenska bestämmelserna får elmotorn inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25km/tim uppnåtts. Dessutom får effekten inte överstiga 250 watt. Elcyklar måste vara utrustade med "PAS" (Pedal Assistent System). Om elcyklar inte har PAS måste de ha en topphastighet på 20km/h annars klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm.[1] Föreskrifterna ger rimligen tillåtelse för barncyklar enligt samma princip men sådana finns ej på den svenska marknaden. Det är oklart vilka regler som gäller för tandemcyklar.

Elcykelns konstruktion[redigera | redigera wikitext]

En svensk tillverkning av en elcykel för postens räkning sker i Vansbro men de flesta märkena tillverkas i Kina. Försäljningen av elcyklar ökar i Sverige enligt cykelfrämjandet men är ej så stor som i Holland och Tyskland.

Många typer av cyklar finns på marknaden som elcykel, bland annat trehjuling. Fram eller bakhjul liksom vevpartiets klinga kan förses med elmotor. Det vanliga är elmotorn har ett stort arbetsområde och den är således oväxlad. Cyklisten växlar cykeln traditionellt för sin manuella trampkraft. I den ojämna rytmen i stadstrafik kan det behövas en möjlighet att manuellt koppla in motorn. Det brukar ske med ett gashandtag på styret. Elcykeln kan då köras som moped trots att gashandtagets avsikt är en annan. Elmotor kan även kopplas ur.

Det vanligaste är att en borstlös motor används. Blyackumulatorn har i regel nu också ersatts av litiumbatteri som är lättare. Drivspänningen brukar vara 24, 26 eller 36 volt. Mikroelektronik med valbara program hjälper på vissa modeller till att dosera kraften till motorn. Då kan kraften i batteriet räcka länge, upp till cirka 7 mil. Energiåtgången kan i allmänhet följas på en indikator på styret.

Elcykeln laddas med en särskild laddare från ett vanligt eluttag. Laddningtiden brukar vara mellan några timmar till cirka 8 timmar. Ett litiumbatteri fungerar ungefär 1 000 laddningscykler och har en hållbarhet på några år. Batteriet sitter på de flesta modeller som en löstagbar kassett för smidig laddning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner ”Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner”. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20010559.htm Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Läst 2 maj 2014.