Elcykel

Från Wikipedia
En mountainbike som elcykel

Elcykel är en trampcykel som har försetts med en elektrisk motor som förstärker cyklistens trampkraft och som verkar endast då pedalerna rör sig. Cyklisten trampar som vanligt, men utan tungt motstånd och man kan lättare cykla långa sträckor, uppför backar och i motvind.

Elcykelns konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Många typer av cyklar finns på marknaden som elcykel, bland annat trehjulingar. Fram- eller bakhjul liksom vevpartiets klinga kan förses med elmotor. Det vanliga är att elmotorn har ett stort arbetsområde och arbetar på en växel. Cyklisten växlar cykeln traditionellt för sin manuella trampkraft.

Det vanligaste är att en borstlös elmotor används. Energin lagras i ett batteri, oftast ett litiumjonbatteri med drivspänning mellan 24 och 36 volt. Mikroelektronik med valbara program hjälper på vissa modeller till att dosera kraften till motorn. Då kan kraften i batteriet räcka länge, upp till cirka 17 mil. Energiåtgången kan i allmänhet följas på en indikator på styret.

Elcykeln laddas med en särskild laddare från ett vanligt eluttag. Laddningstiden brukar vara mellan några timmar till cirka 8 timmar. Ett litiumjonbatteri fungerar ungefär 1 000 laddningscykler. Batteriet sitter på de flesta modeller som en löstagbar kassett för smidig laddning.

Elcyklar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

En elcykel får ha max 250 W tillförd effekt och elmotorn får inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25 km/h uppnåtts. Permobiler och Segway är exempel på fordon som går under elcykelreglementet i Sverige. Om elcyklar inte har "PAS" (Pedal Assistance System) får topphastigheten vara max 20 km/h annars klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm.[1] Om man stänger av elsystemet fungerar elcykeln som en vanlig cykel.[2]I Sverige såldes det 87 670 elcyklar år 2023 vilket är 16 % av det totala mängden elcyklar. I jämförelse med andra EU-länder som Holland så ligger vi efter då elcyklar står för 60 % av marknaden där. [3]

Källor[redigera | redigera wikitext]