Elizabeth Stride

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Elizabeth Stride efter sin död samma kväll i ett foto från bårhuset.

Elizabeth Stride, född Elisabet Gustavsdotter, född 27 november 1843 i Torslanda, där hon växte upp i Stora Tumlehed på Hisingen, utanför dåvarande Göteborg, död 30 september 1888 i London, antas vara det tredje offret och bland offren för Jack Uppskäraren.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till Gustav Eriksson och Beata Karlsdotter. Familjen var småbrukare och ägde inte marken de brukade. 1860 flyttade hon till Karl Johans församling (då inom Örgryte pastorat) och 1864 till Göteborg. 1865 var hon en registrerad prostituerad i Göteborg och födde en dödfödd flicka den 21 april 1865. Hon hade tjänst som piga hos en judisk familj [källa behövs] i Haga och denna stod troligen för kostnaden [källa behövs] när hon 1867 flyttade till London i England av okänd anledning; mest troligt var att hon hade fått jobb som hushållerska hos en familj som var bekant med hennes arbetsgivare. 7 mars 1869 gifte sig Elizabeth med John Thomas Stride, en tretton år äldre byggnadsarbetare i London, och paret skaffade ett eget boende tillsammans i östra London. I mars 1877 hade dock paret separerat och Stride hade lämnat John. Paret gjorde ett nytt försök 1881 men separerade åter igen innan årets slut. John Stride avled 24 oktober 1884.

Mordet[redigera | redigera wikitext]

Elizabeth mördades natten för dubbelmorden i Uppskärarmålet. Tillsammans med Catherine Eddowes (som mördades 45 minuter efter Elizabeth) blev Stride offer nummer tre och fyra. Elizabeths kropp hittades 01.00 lokal tid den 30 september 1888 i Dutfield's Yard vid Berner Street i Whitechapel. Hennes hals hade blivit avskuren men inga andra spår av hugg hade hittats på kroppen. Detta fick vissa Jack Uppskäraren-teoretiker att tro att Stride egentligen inte var ett av Jacks offer. Troligast är dock att mördaren blivit avbruten av en man kommande i en hästdragen vagn, och därför lämnat platsen. Senare (inom en timma) mördades ännu en kvinna i närheten, och hon vantälldes på ett sätt som Uppskäraren gjorde. Vissa tror att Elizabeth föll offer för Michael Kidney, en man hon hade träffat året innan mordet, som hon också hade anmält för misshandel i april 1887 utan att det gått vidare till domstol.

Begravning[redigera | redigera wikitext]

Det finns inget som tyder på att Elizabeth hade någon ytterligare kontakt med sina föräldrar hemma i Sverige efter att hon anlände till London. Det är också osäkert om Elizabeth Strides föräldrar och släkt ens visste om att hon hade mördats och blivit begraven.

Elizabeth Stride begravdes den 6 oktober 1888 i Östra Londons kyrkogård, platsen och gravstenen finns kvar än idag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]