Elly Beinhorn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Elly Beinhorn

Elly Beinhorn född 30 maj 1907 i Hannover, död 28 november 2007 i Ottobrunn, var en tysk kvinnlig flygpionjär.

Beinhorn, som i sin ungdom hela tiden sökte utmaningar, fick av några kamrater en flyglektion i present. Flyglektionen genomfördes med en pilot som nyligen återkommit till Tyskland efter en flygning över Atlanten. Efter lektionen visste hon att flygning skulle bli hennes framtid.

När hon fyllde 21 år flyttade hon mot sina föräldrars vilja till Spandau i västra Berlin för att lära sig flyga. Hon hade nått fram till sina första soloflygningar när hennes pengar tog slut. För att kunna genomföra certifikatuppflygningen behövde hon mer flygtid och pengar. En god vän föreslog att hon skulle delta i flyguppvisningar med avancerad flygning mot betalning för att tjäna in pengar till fortsatt flygutbildning.

Sedan hon hade klarat sina prov gav hon sig iväg på en flygning till Sydney i Australien. När hon landade där med sitt Klemmflygplan 24 mars 1931 blev hon den andra kvinnan som flugit från Europa till Australien. När hon kom åter till Tyskland blev hon förvånad över att hon tilldelades Hindenburg-pokalen och 10 000 riksmark för sin flygprestation. Den tyska flygindustrin såg henne som en reklampelare och försåg henne med det senaste i materialväg. För Messerschmitts räkning fick hon flyga det nya reseflygplanet Bf 108. Hon gav flygplanet smeknamnet Taifun som senare anammades av fabriken som namn på flygplanstypen.

1935 blev hon ombedd att vara med i prisutdelningen under en Grand Prix-tävling i motorsport på Masaryk Circuit utanför Brno i Tjeckoslovakien. Där träffade hon vinnaren Bernd Rosemeyer och den 13 juli 1936 gifte de sig. Eftersom paret var kända och populära ansåg Heinrich Himmler att de borde stödja den nazistiska rörelsen. Rosemeyer tvingades att ansöka om medlemskap i SS.

Paret fick en son i november 1937 men tio veckor efter sonens födelse omkom Rosemeyer under ett rekordförsök med en Auto Union-tävlingsbil. Elly undanbad sig en offentlig begravning av sin man och att jordfästningen fick ett politiskt syfte. När en nazistofficer ställde sig upp för att hålla ett tal vid sidan av graven vände hon sig om och lämnade jordfästningen.

Hon gifte om sig 1941 med Karl Wittman och paret fick dottern Stephanie. Vid andra världskrigets slut flyttade hon till Schweiz, eftersom de allierade infört flygförbud i Tyskland. Hon fortsatte att vara aktiv som pilot till i slutet av 1950-talet, då hon flyttade till Ottobrunn utanför München.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]