Embargo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Embargo (av spanskans embargo, utmätning) är en politisk och diplomatisk åtgärd som förbjuder handel och investeringar i ett specifikt land eller territorium.[1] Embargon räknas som juridiska handelshinder och utfärdas vanligen som politisk påtryckning av en eller flera stater genom att sänka det utsatta landets import och export och därmed allvarligt störa dess ekonomi. Till exempel kan embargo läggas på utländska fartyg i en hamn; fartyget tillåts då inte lämna hamnen förrän dess företag gått med på vissa krav.

Embargo klassas inte som en krigshandling och får ej blandas ihop med blockad som är en krigshandling.[2] Skillnaden är att en blockad innebär ett fysiskt hinder för inte bara den egna utan all handel med det drabbade landet, vanligtvis genom en sjöblockad av landets hamnar, medan ett embargo alltså endast är en legal åtgärd och därmed endast gäller inom den egna jurisdiktionen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ University of California, Irvine (April 8, 2013). ”Trade Embargoes Summary”. darwin.bio.uci.edu. http://darwin.bio.uci.edu/~sustain/issueguides/Embargoes/. 
  2. ^ ”Blockade as Act of War”. Crimes of War Project. http://www.crimesofwar.org/thebook/blockade-act-war.html. Läst 13 augusti 2009.