Emil Paul Tscherrig

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Emil Paul Tscherrig
Biskop i Katolska kyrkan
Emil Paul Tscherrig.jpg
Född 3 februari 1947
Biskopsstol Titulärärkebiskop av Voli
Utnämnd 4 maj 1996

Emil Paul Tscherrig, född 3 februari 1947 i Unterems, Schweiz, är en romersk-katolsk titulärärkebiskop. Han är sedan den 26 januari 2008 nuntie (påvligt sändebud) för Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge.

Tscherrig föddes och växte upp i en liten by i de schweiziska alperna. Fadern var fabriksarbetare och farmare. Hans sju syskon har alla gift sig och fått barn, men Emil Tscherrig valde istället prästämbetet. Han inledde sina studier på universitetet i Freiburg, fortsatte vid jesuiternas universitet i Rom, Gregoriana och senare diplomatiska akademinen. Den diplomatiska banan inleddes som nuntiatursekreterare i Uganda, Sydkorea och Bangladesh. 1985–1996 var han förlagd till Rom där han arbetade med påven Johannes Paulus II:s apostoliska besök, bl.a. besöket i Sverige 1989. Senare har Tscherrig varit nuntie i Burundi, Karibien samt Korea och Mongoliet. Sedan hösten 2008 när han placerad i Stockholm som nuntie för de nordiska länderna. Hans främsta fritidsintresse är bergsklättring.

Ärkebiskop Tscherrig har kritiserats på grund av hans liberala åsikter och biskopsutnämningar bland annat i samband med utnämningen av Pater Teemu Sippo SCJ till katolsk biskop i Finland.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Der Skandalbischof wurde ernannt, kreuz.net - Katholische Nachrichten, 18 juni 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]