Emilie Risberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Emilie Charlotta Risberg, född 10 juni 1815 i Skara, död 11 november 1890 i Örebro, var en svensk författare och pedagog. Hon grundade Risbergska skolan i Örebro och var dess föreståndare 1863-1878. Emilie Risberg betraktas som en företrädare för de som vid mitten av 1800-talet grundade de första seriösa utbildningsanstalterna för flickor i Sverige.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till kommissionslantmätaren och postmästaren Benjamin Risberg och Hedvig Catharina Smedberg. I likhet med många andra medelklasskvinnor blev hon utbildad i hemmet och var sedan verksam som privatlärare. Hon grundade en flickskola i Mariestad som hon drev 1842-1850, innan hon flyttade till Örebro. Då hon 1861 hade köpt en egen bostad, kunde hon ta emot eleverna i sitt hem, och därmed kunde hon 1863 öppna en regelrätt skola. Skolan gick bra, och hon kunde därmed anställa fler lärare och därmed ta emot fler elever och utvidga skolan utan att skuldsätta sig. År 1863 hade hon 50 elever, och 12 lärare, varav 6 var kvinnor och sex var män. Skolan tillhörde de flickskolor som fick statsbidrag från 1874. Hennes verksamhet uppfattades vid sitt grundande som närmast unik i Sverige: med några få undantag, var de övriga undervisnignsanstalterna för flickor i Sverige under denna tid kortvariga och erbjöd ingen seriösa akademisk utbildning. Risberg pensionerade sig 1878 och levde därefter stillsamt i en lägenhet i skolbyggnaden.

Emilie Risberg var också författare och skrev romaner som på sin tid var populära, bland dem Rolf och Alfhild (1860) och Warnhems ros (1861).

Referenser[redigera | redigera wikitext]