En yankee vid kung Arthurs hov

Från Wikipedia
En yankee vid kung Arthurs hov
Roman
Bokomslag
Bokomslag
FörfattareMark Twain
OriginaltitelA Connecticut Yankee in King Arthur's Court
OriginalspråkEngelska
LandUSA
GenreFantasy
Satir
Science fiction
Förlag för förstautgåvanCharles L. Webster and Co.[1]
Utgivningsår1889
Först utgiven på
svenska
1890

En yankee vid kung Arthurs hov (originaltitel: A Connecticut Yankee in King Arthur's Court) är en roman av Mark Twain som utgavs 1889. Berättelsen är en satirisk science fiction-roman som skapades av Mark Twain för att driva med samtidens riddarromantik. Kapitel 13 som försvarar den franska revolutionen och det efterföljande skräckväldet censurerades i den svenska översättningen. Citat ur detta finns på Wikiquote.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hank Morgan skuggar en riddare.

Boken handlar om en yankee med namnet Hank Morgan som efter att ha fått ett slag i huvudet vaknar vid kung Arturs hov. Morgan blir tillfångatagen och skall avrättas men med kännedom om en solförmörkelse uppträder han som trollkarl och skonas. Morgan blir sedan Arturs ställföreträdare. Han använder sina vid tiden okända färdigheter till att skaffa sig själv och sina vänner fördelar. Han tillverkar bland annat en cykel och ett nät för telegrafi, samt publicerar en tidning. Mot sina fiender strider Morgan med sprängladdningar, gevär och fyrverkeri.

Medan Morgan befinner sig utomlands utbryter ett inbördeskrig på den brittiska ön och Artur dör. Morgan kommer tillbaka och utropar en republik, men kyrkan ställer sig i vägen och den andra stora trollkarlen i romanen, Merlin, försätter Morgan i djup sömn. Morgan vaknar först flera århundraden senare och överlämnar sina anteckningar till Mark Twain.

Filmatiseringar och musikal[redigera | redigera wikitext]

Svenska utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 12 december 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]