Equine infectious anemia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Viruset är retrovirus och muteras lätt

Equine Infectious Anemia (EIA) eller även kallat träskfeber är dödlig sjukdom hos hästar, orsakat av ett retrovirus, som smittar genom insekter som t ex hästflugor som lever i sumpiga träskmarker. Sjukdomen kan även smitta genom saliv, modersmjölk, blod eller andra kroppsvätskor. Det finns inget vaccin eller medicin mot sjukdomen som oftast har dödlig utgång. Även om hästar kan bli tillfälligt friska från symptomen så kan hästen bli sjuk igen om immunförsvarat försvagas.

Innan Cogginstesten uppfanns så dog så många som 1000 hästar årligen, mycket på grund av att man inte visste nog om sjukdomen. Viruset kan överleva högst 30 minuter på en fluga och därför smittar sjukdomen oftast flera hästar på samma gård men inga utomstående. Idag finns bättre förståelse för att skydda sin häst mot flugor på sommaren om man bor i träskmarker. Dock finns det en hästras från Brasilien som visat sig vara immun mot träskfebern, kallad Pantaneirohästen. I Sverige är sjukdomen extremt ovanlig.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Symptomen på träskfeber varierar från häst till häst och det finns tre olika stadier. Akut, Kronisk och Asymptomisk. Gemensamt för alla stadier är att hästen får anemi, brist på röda blodkroppar.

I akut tillstånd får hästen hög feber, apati, depression och matlusten försvinner. Det akuta tillståndet kan vara väldigt svårt att upptäcka då symptomen är ganska lätta och förekommer bland annat på vanlig feber eller förkylningar. Det kan dessutom dröja upp till två månader innan prover kan visa positivt för träskfeber. Ungefär en tredjedel av alla hästar som smittas med akut träskfeber dör redan inom en månad. Det finns även en mindre aggressiv variant av det akuta tillståndet där symptomen inte är lika framträdande. Hos en del hästar blir även mjälten förstorad.

I det kroniska tillståndet kan symptomen komma och gå med oregelbundna mellanrum. Feber, depression och tappad matlust som hos det akuta tillståndet kan uppvisas samt att hästen tappar hull och går ner i vikt eller visar upp en svullen mage och ibland även svullna och ömmande ben. Sjukdomen är dock lättare att upptäcka med hjälp av prover. Men sjukdomen går inte att bota och många hästar kan lida i över ett år innan de dör.

Det asymptomiska stadiet är svårast att upptäcka då hästarna oftast inte visar några symptom över huvud taget utan kan bara upptäckas med hjälp av Coggins test.

Coggins test[redigera | redigera wikitext]

Coggins test är ett enkelt test som görs för att se om en häst innhar viruset och det uppfanns på 1970-talet av Leroy Coggins. Ett blodprov dras från hästen som skickas till statliga laboratorier för kontroll. I många delar av världen där sjukdomen förekommer kräver man att Coggins test görs på hästar innan en show, tävling eller försäljning. Speciellt om hästar ska importeras. I USA är man noggranna med att göra testet om hästar köps från Sydamerika, där sjukdomen är speciellt vanlig. Även hästar som förs över gränserna till de olika amerikanska staterna kan krävas att bli testade.

Skydd mot EIA[redigera | redigera wikitext]

Då det inte finns ett vaccin mot sjukdomen får hästägare i sumpiga marker ta till olika metoder för att skydda sina hästar. Täcken och flughuvor kan användas för att skydda mot flugor, och insektsspray. Skulle en häst mot all förmodan bli smittad är det viktigt att man isolerar hästen och gör ett Cogginstest på andra hästar som står i närheten.

Om ett fall av träskfeber skulle bryta ut är det viktigt att man kontaktar veterinär.

Källor[redigera | redigera wikitext]