Erikshjälpen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erikshjälpen
Erikshjälpens butik vid Pingstkyrkan i centrala Lund. November 2008.
Grundad 1946
Grundare Erik Nilsson
Typ Kristen välgörenhetsorganisation
Officiella språk Svenska

Erikshjälpen är en biståndsorganisationkristen värdegrund som grundades 1946. Ända från början har barnen varit i centrum för Erikshjälpens engagemang. Insatser som görs bygger på att tillgodose barnens behov och rättigheter. Därför stöds familjen, så att de kan ta ansvar för barnens utveckling. Erikshjälpen bygger sina insatser på FN:s Barnkonvention, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och den kristna livssynen med dess poängtering av alla individers lika och unika värde.

Hjälp till självhjälp, utbildning, hälsovård, katastrofinsatser och materialbistånd är områden som Erikshjälpen prioriterar. Organisationens stöd förmedlas via lokala kyrkor och organisationer som engagerar sig för de mest utsatta i samhället. Genom personalutbildning ökar den lokala kompetensen och ett nationellt oberoende eftersträvas.

Erikshjälpen bedriver också en omfattande fadderverksamhet där man ser till helheten omkring barnet och utgår från barnets behov.

Finansieringen av verksamheten utgörs till största delen av gåvor från privatpersoner. Ett viktigt stöd för arbetet är också 50 secondhandbutiker runt om i landet vars överskott går till de olika biståndsinsatser som Erikshjälpen stödjer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det var i sitt hem i Ruda i Småland som den blödarsjuke Erik Nilsson (1929-1966) började sitt arbete. Istället för att sitta hemma och tycka synd om sig själv sände han brev med uppmuntringar till andra sjuka barn runt om i Sverige.

Många namn och adresser fick han genom att lyssna på Sven Jerrings radioprogram Barnens brevlåda. 1951 kom Erik själv att intervjuas i programmet. Det gav ett oerhört genomslag för Eriks verksamhet. Gåvor började strömma in och verksamheten växte.

Erik, eller Farbror Erik som han kom att kallas, dog 1966 bara 37 år gammal. Men det arbete han startade lever vidare och innebär idag att tusentals barn och vuxna runt om i världen får möjlighet till försörjning, utbildning och att själva vara med och forma sin framtid.

Numera har Erikshjälpen ett väl utbyggt arbete i med över 100 projekt i 27 länder. Tillsammans med välrenommerade lokala samarbetspartners med god inblick i de förhållanden som råder i det egna landet arbetat man för att hjälpen ska göra störst nytta.

Genom "Systers hemliga låda", "tapperhetsmedaljen" och presenter till barn som ligger länge på sjukhus lever även den ursprungliga verksamheten kvar liksom Eriks motto att "sjuka barn kan bli glada barn".

Roland Nelsson (född 1937) blev Erikshjälpens föreståndare 1983. År 1990 utsågs han till "Årets smålänning" för sina insatser.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]