Ernst-Hugo Järegård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ernst-Hugo Järegård
Järegård i en uppsättning av Jean-Paul Sartres Fångarna i Altona på Göteborgs stadsteater 1961.
Järegård i en uppsättning av Jean-Paul Sartres Fångarna i AltonaGöteborgs stadsteater 1961.
Född Ernst-Hugo Alfred Järegård
12 december 1928
Ystad i Skåne län
Död 6 september 1998 (69 år)
Lidingö i Stockholms län
Maka Karin Nordström (1949-1998; hans död)
Betydande roller
Stig Helmer i Riket Måns i Pelle Svanslös
IMDb

Ernst-Hugo Alfred Järegård, född 12 december 1928 i Ystad, död 6 september 1998Lidingö, var en svensk skådespelare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Järegård misslyckades med att komma in på Dramatens elevskola 1947, men utbildades istället på elevskolan vid Malmö Stadsteater.[1] Järegård medverkade i omkring tjugo filmer och ett fyrtiotal TV-produktioner, men hans verkliga hem var teaterscenen. Bland hans mest framgångsrika roller kan nämnas Estragon i Samuel Becketts I väntan på Godot (Dramaten 1966 och senare för SVT 1971), titelrollen i Molières Tartuffe och Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden (i regi av Ingmar BergmanDramaten 1972). Han tilldelades 1975 O'Neill-stipendiet. Hans första filmroll var i Ragnar Frisks Raggargänget från 1962.

Ernst-Hugo Järegård spelade alla tre karaktärerna i Jerome K. Jeromes komedi Tre män i en båt. 1970 gjorde han en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm tillsammans med Cornelis Vreeswijk och Östen WarnerbringLyckohjulet eller Var ska jag hänga min hatt i natt. Den resulterade även i en LP-skiva, Östen, Ernst-Hugo & Cornelis på börsen. Han gjorde reklamfilmer som Järegård tillsammans med Margaretha Krook för bordsmargarinet Flora.

Hans röst användes i en rad olika sammanhang. Bland annat var han rösten till Elaka Måns i den tecknade filmen om Pelle Svanslös (1981), guden Loke i Valhall samt berättaren i TV-serien om Kalle och Chokladfabriken (1983).

I TV-serien Skånska mord (1986), som baserats på verkliga historiska fall, medverkade Järegård i tre av avsnitten. Här gör han tre olika män, samtliga skåningar och kallblodiga mördare.

Åt Lars von Trier gjorde Järegård först en biroll i filmen Europa, med följd att Trier särskilt för honom skrev den stora rollen som den koleriske och danskhatande överläkaren Stig Helmer i TV-serien Riket. Järegård och von Trier blev med tiden mycket goda vänner[1] och flera av replikerna som Stig Helmer hade skrevs av Järegård själv[2]. Stig Helmer blev en mycket populär tv-karaktär i Danmark, och för sin roll erhöll Järegård Danmarks filmpris Robert i kategorin bästa manliga huvudroll 1995 och även Bodilpriset i samma kategori.[3][4]

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Han var från 1949 gift med skådespelarkollegan Karin Nordström. Ernst-Hugo Järegård avled till följd av myelom och är begravd på Lidingö kyrkogård.[5] Hans son Johannes Järegård gjorde en dokumentär om honom med titeln Aktörens läte. Ernst-Hugo Järegård hade valt att hålla sin sjukdom hemlig för allmänheten.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sandström, Bosse (7 september 1998). ”Han var en av de allra största”. Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9809/07/eh10.html. Läst 13 juni 2009. 
  2. ^ Ernst-Hugo, tv-dokumentär sänd på SVT 28 december 2008
  3. ^ ”www.filmkritik.dk”. http://www.filmkritik.dk/1b.lasso?n=7#anchor1991. 
  4. ^ ”www.imdb.com”. http://www.imdb.com/name/nm0433495/awards. 
  5. ^ Finn graven

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]