Esofagusvaricer

Från Wikipedia
Esofagusvaricer
Latin: varices oesophagi
Gastroskopi som visar esofagusvaricer
Klassifikation och externa resurser
ICD-10I85
ICD-9456.0-456.2
DiseasesDB9177
Medlineplus000268
eMedicinemed/745  radio/269
MeSHsvensk engelsk

Esofagusvaricer är åderbråck eller varicer, i de ytliga blodkärlen i esofagus det vill säga matstrupen. Bråcken uppstår när blodet från bukorganen har svårt att rinna den vanliga vägen via levern tillbaka till hjärtat. Det försämrade blodflödet genom levern gör att en hel del blod kommer att rinna via blodkärlen i matstrupen, varpå dessa ytliga kärlen vidgas och blir sköra.

Levercirros[redigera | redigera wikitext]

Oftast uppstår esofagusvaricer som en komplikation vid levercirros, som i sin tur ofta beror på alkoholism - då ibland kallat alkoholcirros. Esofagusvaricer finns hos mer än hälften av alla cirrospatienter vid diagnostillfället[1]. Hos patienter utan varicer vid diagnostillfället, är risken att utveckla varicer omkring 4-7 % per år.

Prognos[redigera | redigera wikitext]

Risken att bråcket ska brista och börja blöda är direkt kopplat till dess storlek. Statistiskt sett är risken för en sådan blödning inom 2 år 7 % för små varicer, och 30 % för medelstora[1]. Brustna esofagusvaricer, varixblödningar, är ett mycket allvarligt tillstånd.

Mortalitet[redigera | redigera wikitext]

Mortaliteten vid en varixblödning är ca 20 %. Dödsfallen sker vanligen på grund av efterföljande leversvikt, eller infektioner och inte på blödningen i sig, som kan vara långsam[1]. En varixblödning behöver alltså inte nödvändigtvis handla om en akut livshotande störtblödning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Internetmedicin.se, om esofagusvaricer som komplikation vid levercirros.