Essentialism

Från Wikipedia
Version från den 15 februari 2015 kl. 13.50 av NirmosBot (Diskussion | Bidrag) (→‎Övriga källor: Tar bort radbrytningar innan siffror och bokstäver med AWB)

Essentialism, filosofisk riktning som härstammar från Aristoteles och som senare framförts av Locke.[källa behövs] Den grundar sig på idén om att somliga av objektens egenskaper är essentiella (väsentliga) för objekten. Det är dessa dolda essenser som är kausalt bestämmande för objektens iakttagbara egenskaper (nominal essens). I modern tid har essentialism försvarats av anhängare till den vetenskapsfilosofiska realismen men även mött stark kritik av bl.a. Popper, som betecknar sin egen position som "modifierad essentialism". [källa behövs]

Antagandet att alla inom en viss kultur eller grupp är identiska eller tillräckligt lika för att de skall kunna klassificeras som "av samma ull". Inom detta område liknar essentialism begreppet stereotyp, ett exempel är begreppet "svart afrikan".

Essens är den innersta kärnan eller värdet av något eller någon handling.

Utifrån essentialismen ska kultur och etnicitet ses som helt enskilda ämnen som har en fast relation till varandra. Födelseortens egenskaper förs vidare i arv genom nationalitet som bestämmer ens kultur. Kulturen avgör sedan ens etnicitet. Kortfattat blir människans tillhörighet och identitet något som bestäms redan vid födelseplatsen.

Att finna företrädare för det essentialistiska synsättet kan idag vara svårt. En bok som kan nämnas är The ethnic origins of nations, utkommen 1986 av Anthony Smith. Enligt Wikström (2009:34) förespråkar författaren sex hörnstenar som tillsammans bildar en grund för ett samlat folk utifrån ett etniskt perspektiv. Dessa hörnstenar består av ett gemensamt namn, en gemensam myt, kultur och historia, en koppling till ett begränsat landskapsområde och kunna känna en lojalitet till "den egna" samlingen. I praktiken innebär detta ur ett essentialiskt perspektiv att vara född italienare är lika med att vara bärare av Italiens historik, etnicitet, kultur och känsla av samhörighet med folket och det egna landet.

Essentialism anspråkar till användningen av biologiska, fysiologiska och genetiska skäl som förklarar ett socialt beteende. Sexuell läggning, olika beteenden och personligheter anses alltså vara medfödda essenser. Syftet är alltså att genom biologi ta fram sociala och fysiska skillnader som är oföränderliga.[1]

Ett annat exempel är endogami. Det innebär att man gifter sig inom en etnisk grupp/stam som vill bevara den kultur som utförs och praktiseras.

Essentialism brukar[av vem?] uppfattas som motsatsen till konstruktivism (filosofi). Exempel: • ”Alla araber är muslimer” • ”Alla kineser är flitiga” • ”Alla judar är giriga och snåla” • ”Alla amerikaner är feta” • ”Alla svenska tjejer är blonda, vackra och lättfotade”

John Grays bok Män är från Mars och kvinnor är från Venus behandlar begreppet essentialism utifrån ett tankeexperiment om att kvinnor och män ursprungligen har helt olika känslor, språk och behov.[källa behövs] När de båda varelserna kom till jorden skulle alla deras kommunikations- och könsrelaterade problem kunna lösas om de förstod att de var olika. Det kallas att män till essensen är manliga och kvinnor till essensen är kvinnliga. Essens=det väsentliga, karakteristiska.

I ett feministiskt perspektiv avser begreppet de riktningar inom feminismen, framför allt särartsfeminism, som understryker de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor, och anser att samhället utifrån detta bör behandla människor med typiskt manliga och kvinnliga yrken jämställt.

Kritik

Kritiken mot essentialismen har gjort att det är svårt att uttala sig om olika folkgrupper, eftersom en del[vilka?] hävdar att essentialism liknar nationalism, och att essentialiseringen är grunden till rasism.

Referenser

Noter

Övriga källor

Lalander, Philip Johansson, Thomas (2002): Ungdomsgrupper i teori och praktik, sid 207. ISBN 978-91-44-01474-6 http://socialpsykologi.twice.se/etnisk-kulturell-identitet.html Wikström, H. 2009. Etnicitet. Liber AB. Malmö Ehn, B & Löfgren, O. 1996. Vardagslivets-reflektioner kring en kulturvetenskap. Bokförlaget Natur och Kultur. Stockholm http://www.lancs.ac.uk/staff/twine/ecofem/essentialism.html2012-02-06

Se även