Ugglebergen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Eulengebirge)
Wielka Sowa
Bergskedjan markerad i grått på den polska geomorfologiska kartan.

Ugglebergen, polska: Góry Sowie, tyska: Eulengebirge, tjeckiska: Soví hory, är en brant bergsrygg i i Nedre Schlesiens vojvodskap i sydvästra Polen, utgörande en del av bergskedjan Sudeterna. Den högsta toppen är Wielka Sowa, tyska: Hohe Eule, på 1 015 meter över havet. Bergskedjan avgränsas i nordväst av Bystrzycas (Weistritz) floddal och i sydost av bergspasset vid Srebrna Góra.

Området är ett populärt område för vandrings- och naturturism genom närheten till storstaden Wrocław, och sedan 1991 finns en naturpark och flera vandringsleder i området. De viktigaste turistorterna i regionen är Walim, Jugów och Sokolec.

Under andra världskriget påbörjade Nazityskland anläggandet av ett större bunkersystem och Führerhauptquartier i trakten av Walim samt under slottet Książ (Schloss Fürstenstein) i Wałbrzych, det så kallade Projekt Riese. Tvångsarbetare, koncentrationslägerfångar och krigsfångar arbetade på projektet mellan 1943 och 1945, och omkring 5000 fångar dog under arbetet. Projektet avbröts i slutet av kriget men delar av de halvfärdiga tunnlarna är idag öppna för visningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Eulengebirge, 14 april 1907.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Eulengebirge.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]