Fång (sjukdom)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tvärsnitt av hov med akut fång. Här har hovbenet roterat så kraftigt att hovbensspetsen nästan har penetrerat hovsulan.

Fång är en sjukdom hos nötkreatur och hästar där hov- och klövläderhuden har inflammerats och vävnadsvätska har utgjutits vilket medfört sämre sammanbindning mellan läderhuden och hornkapseln.

I svårare fall leder sjukdomen till deformation av hovarna genom att hovbenet börjar rotera inne i hovkapseln, till följd av att djupa böjsenan utövar ett tryck på hovbenet. I och med att hovkapseln släpper från hovbenet så kan hovbenet börja rotera, och i svåra fall kan hovbensspetsen penetrera sulan (se bild). Hovbenet kan aldrig rotera tillbaka i sitt ursprungliga läge, och sjukdomen är därmed kronisk när den kommit till detta stadium. I de fall då hovbenet roterat mycket kraftigt så är avlivning av djurskyddsskäl det enda alternativet. I de fall då sambandet mellan hovben och hovkapsel fortfarande finns kvar går det att hejda sjukdomsförloppet med specialskor och rehabilitering.

Orsaken till fång är ännu inte helt fastställd, men den vanligaste formen beror på en kraftig rubbning av miljön i matsmältningssystemet, exempelvis genom ett mycket stort intag av protein, för snabba foderbyten eller stora mängder kolhydrater. Även förlossningsfång samt belastningsfång förekommer, men är mer sällsynta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Hästsjukdomar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Hästspecialisten.se (2011). Fång.