Föräldraskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Förälder.
Föräldraskap
(Parenthood)
Genre Komedifilm
Regissör Ron Howard
Producent Brian Grazer
Manus Lowell Ganz, Babaloo Mandel, Ron Howard
Skådespelare Steve Martin
Originalmusik Randy Newman
Produktionsbolag Universal Pictures
Premiär 1989
Speltid 124 minuter
Land Förenta staterna
Språk Engelska
IMDb

Föräldraskap är en amerikansk komedifilm från 1989 i regi av Ron Howard.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Gil Buckman ( Steve Martin ) är en 35-årig far till tre som bor i förorts St Louis . Han arbetar som försäljningschef medan hans fru , Karen ( Mary Steenburgen ) , är en stay-at - home mamma , ta hand om sin äldste son Kevin ( Jasen Fisher ) , dottern Taylor ( Alisan Porter ) , och toddler son Justin ( Zachary La Voy ) . Gil ständigt kämpar för att finna balans mellan sin familj och karriär , ofta rensa bort problem med båda . På jobbet är hans etik ofta förbisedd och inre kontor politik tycks gynna dem med playboy personligheter snarare än de som arbetar hårt . Hemma försöker han att ta itu med de stammar av föräldraskap och ofta ser sig själv som ett misslyckande för en far när han observerar hur unconfident hans son Kevin är . De uppenbara problem som plågar Taylor och Justin , som verkar njuta stångas saker med huvudet , inte lindra Gil ångest . Han försöker desperat att undvika att bli den typ av far sin gubbe , Frank ( Jason Robards ) , var , avlägsen och känslokallt . Karen , under tiden , försöker att behålla lugnet och stödjande.

Gil äldre syster , Helen ( Dianne Wiest ) är en frånskild bankdirektör vars exmake vill ingenting att göra med henne eller deras två barn , Julie ( Martha Plimpton ) och Gary ( Joaquin Phoenix ) . Julie är upprorisk och mer intresserad av sin pojkvän , Tod ( Keanu Reeves ) , än vad hon är om sin gymnasieutbildning . De gör kärlek i Julies sovrum , dokumentera det med en kamera , och orsaka Helen stridigheter när hon av misstag plockar upp sina utvecklade bilder . Gary, å andra sidan , är lugn och tyst bitter mot kvinnorna i huset. När hans far förnekar honom möjlighet att bo med honom för sommaren , Gary bryter argt in i hans tandläkarens och krossar allt i sikte . Helen förstår hans ilska och försöker tala förnuft och klara av sina egna problem som härrör från en allvarlig brist på romantiska engagemang . När Julie och Tod plötsligt gifta sig , kommer Tod att leva med familjen och Helen syn på honom som en ointelligent punk förändring när han ger tröste råd till Gary om sin egen spirande sexualitet .

Gil andra syster , Susan ( Harley Jane Kozak ) , är ett medel skollärare gift med Nathan Huffner ( Rick Moranis ) , en ganska neurotiska vetenskapsman . Susan är upprört över att se sin dotter , Patty ( Ivyann Schwan ) , blir ett skal av ett barn på grund av Nathans avancerade hem - utbildning metoder för kognitiv utveckling . Hon vill ha ett andra barn , men Nathan är emot idén och läxar henne när han upptäcker att hon har peta hål genom hennes mellangärde .

En dag , Gil lillebror Larry ( Tom Hulce ) , överraskar familjen med sin ankomst efter en lång frånvaro . Aldrig vistas på en plats väldigt länge och föredrar att tjäna pengar på bli-rik - snabbt system i stället för att investera i en karriär , är Larry det svarta fåret i familjen , men favoriten av sin far , Frank . Larry introducerar sin son , Cool ( Alex Burrall ) , vars existens var okänd för honom tills nyligen . Han förklarar att Cool mamma var en show flicka från Las Vegas som plötsligt dök upp med Cool , resultatet av deras kort avtalat möte , och sa till Larry att hålla honom medan hon lämnade landet för att undgå polisen för att skjuta någon . Larry håller med Frank och hans mor , Marylin ( Eileen Ryan ) , och är glad när Frank visar honom hans stolthet och glädje , en antik oldsmobile att han hålls i perfekt skick .

Då anlitade cowboy avsedd att ge underhållning för Kevin födelsedagsfest av misstag bytte med en strippa , Gil tillgriper uppfinningsrikedom för att undvika det oundvikliga härdsmälta ska Kevin reda . Han antar rollen själv , med hjälp av uppfinningsrika metoder för att förvandla sig själv till en cowboy . Hans underhållning bevisar en hit och han känner en enorm dyning av tillfredsställelse och stolthet för att ge Kevin något minnesvärt . Dock är hans förtjusning kortlivad när Kevin har en episod en natt ut på middag och Gil är förkrossad att han inte kunde "fixa" sin sons oro . Arbetssituationer förvärras sedan till den punkt där Gil avslutas och när Karen avslöjar att hon är gravid med sitt fjärde barn , finner Gil själv med förlust och faller in i en depression . Han lider mardrömmar där , istället för att se sin son Kevin växer upp som en självsäker ung man , han ser honom blir störd och självmordsbenägen , en direkt indikation på Gil ultimata misslyckande som en far .

Under tiden , trött på Nathans tvångslageröver familjen , Susan säger till honom , på sitt sätt , att hon lämnar honom .

Helen verkar äntligen vara passande till en plats där hon är lycklig. Hon har börjat dejta igen och går ut med Garys vetenskapslärare, George Bowman ( Paul Linke ) , och Gary verkar glad , spendera mer tid med Tod . En natt , efter att hennes dag med George , Helen vittnen Julie storm in i huset och engagera sig i ett argument med Tod efter att hitta en dragracing hjälm i sin bil efter att han hade lovat henne att han inte skulle tävla längre. Nedslagen , medger Tod att han gick tillbaka till racing efter sina vänner , som han hade planerat att starta ett litet företag med , tog av med alla sina leveranser , lämnar honom ingenting . Tod lämnar huset och Julie springer argt till hennes rum , att nämna att den sida som hon är gravid med Tods barn . Helen tar nyheten med en styv drink .

När Frank upptäcker att hans antika bil saknas , börjar han tvivla på Larry . Larry tillbaka med bilen , som hävdar att han ville få det utvärderas , men Frank ser igenom lögnen och invänt att han vet att Larry var helt enkelt intresserad av att pantsätta om för snabba pengar . Larry bekänner att han har ett spelberoende och är skyldig en rejäl skuld på 25K till vissa bookies under en basketmatch . Om han inte betalar , kommer de att döda honom . Han ber sin far för att hjälpa honom , resonemang att Frank ska eftersom han är hans far . Ödmjuk av hans desillusioner , frågar Frank att träffa Gil som erkänner sin egen rädsla i föräldraskap . Frank är medveten om att han inte var en bra pappa och berättar Gil att han vet att han är , men att han oroar för mycket . Varje form av oroande är något som aldrig går bort , även när barnen är fullvuxen . Frank och Gil har en reconcilliation och Frank ber om råd om vad man ska göra med Larry .

Frank går med på att hjälpa Larry och säger till honom att han kommer att träna honom i familjeföretaget , betala bookies över tiden med pengarna Frank avsedda för pensionering . Larry går med på planen , men först efter att han ser in i en söt tillfälle i Chile och frågar Frank om ett bidrag på $ 3,000 för resan . Nedslagen och veta Larrys verkliga avsikter , håller med Frank oavsett. Han kommer närmast Cool på verandan , som är ledsen över att se sin far lämna och frågar om han kommer tillbaka . Frank säger att han inte men frågar Cool , om han skulle vilja bo och leva med dem .Natan raskar Susan genom att gå in i hennes klassrum under skoltid och raster tecken genom serenader henne med deras bröllop sång , ber henne att ge honom en chans och att han kan förändras . Susan accepterar och kysser honom . Hennes elever hurra och applådera .

Helen sitter på åskådarplats med Gary och Julie medan Tod förbereder sin bil för en ras . Halvvägs ner på spåret , Tod förlorar kontrollen och våldsamt kraschar . Han är snabbt lastas på baksidan av en lastbil för utvärdering , fast han verkar oskadd , men Julie finner nöd alltför överväldigande . Hon berättar Helen att hon inte kan göra det längre ", men Helen påminner henne om att " detta är äktenskap "och att hon behöver vara med Tod . Julie omfamnar Tod och Gary förundras över sin mors råd . Helen berättar Gary att ett äktenskap är värt att lida igenom om du verkligen älskar någon , men hon ger sin dotters äktenskap en begränsad tidsram .

Gil och Karen hjälp Taylor klä på hennes skola spela den kvällen , men Gil är fortfarande synligt bedrövad . Han lyckades få tillbaka sitt jobb när hans handledare , Dave ( Dennis Dugan ) , medgav att mannen främjas i stället för Gil började skruva upp saker , men är fortfarande på kant med sin familj . Han argumenterar med Karen tills hans mormor ( Helen Shaw ) avbrott . Hon berättar att när hon var ung , hon gick på sin första berg-och dalbana med sin man . Hon fann att alla upp-och nedgångar , som gav henne så mycket spänning och skräck , var att föredra för merry- go - round som andra människor red . Gil missar hänvisningen till liv och driver familjen till skolpjäsen . Taylor har en roll som en dvärg i produktionen av " Snövit " och , när hennes karaktär , Toker , som knuffade fram av de andra barnen , blir Justin defensiv och körs på scenen för att " rädda sin syster , stångas huvudet i andra barn. Mitt i skratten och ropen ogillande av de andra föräldrarna , Gil stammar mot ångest men lyckas att lugna sig själv , och med att hitta humor i situationen . Vid fred , omfamnar han Karen och smeker hennes mage kärleksfullt .

Saker faller på plats och , månader senare , återförenar familjen i sjukhusets BB för att välkomna det senaste tillskottet . Ett tårfyllt George kommer in i väntrummet och meddelar att han och Helen har en frisk flicka . Familjen jublar när Helen håller sin nyfödda . Frank delar ut cigarrer och håller sin sonson , Cool . Julie kryper intill Tod , hålla sina egna barn medan Gil ändrar sin nya dotter blöja . En synbart gravid Susan sitter med Nathan , medan en mer hugg Patty spelar med Gil tre andra barn .

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Två av de medverkande nominerades till Oscar. Randy Newman nominerades för Bästa musik och Dianne Wiest för Bästa kvinnliga biroll

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]