Föreningen Norden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Föreningen Norden
Typ Ideell organisation
Syfte Öka samverkan i Norden
Sätesort Stockholm, Sverige
Grundad 1919
Styrelse
Ordförande Sinikka Bohlin
Övriga nyckelpersoner
General­sekreterare Bo Andersson

Föreningen Norden i Sverige är en organisation som arbetar för ett bättre samarbete i Norden, sprider kunskap om språk, kultur, historia och samhällsliv i de nordiska länderna och mellan Norden och omvärlden. Det gör man i huvudsak genom att skapa nätverk mellan folk och länder. Föreningen Norden har olika typer av medlemmar: enskilda personer, skolor och bibliotek samt samverkande medlemmar.

Föreningen Norden är organiserad i lokalföreningar och distrikt. Föreningen Norden har ett centralt kansli i Stockholm. Föreningens verksamhet utgörs i huvudsak av verksamhet i lokalföreningarna men på central nivå arrangeras även konferenser och seminarier samt bedrivs en rad olika projekt, såsom Hallå Norden, Nordjobb och Företagsamma unga nordbor.

Föreningen Norden administrerar de bilaterala fonderna Svensk-danska kulturfonden och Svensk-isländska samarbetsfonden.

Föreningen Norden har en egen medlemstidning, Nordens Tidning, som tar upp olika nordiska frågor utifrån såväl ett historiskt som ett framtidsinriktat perspektiv. Nordens Tidning utkommer 4 gånger per år och har en upplaga på 17 000 exemplar. Föreningen ger ut egna böcker med nordiska teman.

Föreningen är en partipolitisk obunden organisation och bildades 1919. Föreningen är huvudman för Nordens folkhögskola Biskops-Arnö.

Symbolen[redigera | redigera wikitext]

Symbolen är likadan för samtliga systerförbund i Norden, både för moderförbunden och ungdomsförbunden. Symbolen föreställer en glob, och högst upp på toppen finns det 8 prickar som symboliserar de 5 nordiska staterna och dess 3 självstyrande områden

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]