Föreningen Norden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Föreningen Norden
Typ Ideell organisation
Syfte Öka samverkan i Norden
Sätesort Stockholm, Sverige
Grundad 1919

Föreningen Norden i Sverige är en organisation som arbetar för ett bättre samarbete i Norden, sprider kunskap om språk, kultur, historia och samhällsliv i de nordiska länderna och mellan Norden och omvärlden. Det gör man i huvudsak genom att skapa nätverk mellan folk och länder. Föreningen Norden har olika typer av medlemmar: enskilda personer, skolor och bibliotek samt samverkande medlemmar.

Föreningen Norden är organiserad i lokalföreningar och distrikt. Föreningen Norden har ett centralt kansli i Stockholm. Föreningens verksamhet utgörs i huvudsak av verksamhet i lokalföreningarna men på central nivå arrangeras även konferenser och seminarier samt bedrivs en rad olika projekt, såsom Hallå Norden, Nordjobb och Företagsamma unga nordbor.

Föreningen Norden administrerar de bilaterala fonderna Svensk-danska kulturfonden och Svensk-isländska samarbetsfonden.

Föreningen Norden har en egen medlemstidning, Nordens Tidning,som tar upp olika nordiska frågor utifrån såväl ett historiskt som ett framtidsinriktat perspektiv. Nordens Tidning utkommer 4 gånger per år och har en upplaga på 17 000 exemplar. Föreningen ger ut egna böcker med nordiska teman.

Föreningen är en partipolitisk obunden organisation och bildades 1919. Föreningen är huvudman för Nordens folkhögskola Biskops-Arnö.

Föreningen Norden har en ungdomsorganisation, FNUF - Föreningen Nordens Ungdomsförbund. Föreningen Norden och dess systerföreningar i Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Åland samarbetar också i FNF - Föreningarna Nordens Förbund.

Föreningen Nordens Ungdomsförbund[redigera | redigera wikitext]

Föreningen Nordens Ungdomsförbund, FNUF, är en partipolitiskt obunden ideell förening som arbetar för att skapa nätverk mellan folk och länder inom bland annat kultur, utbildning, arbetsmarknad, medier och miljövård. FNUF tror att ett roligt sätt för ungdomar att få kunskap om de nordiska länderna är genom att besöka dem. Ökade kontakter mellan människor skapar större möjlighet till vänskap, öppenhet och förståelse. FNUF vänder sig till personer mellan 16 och 35 år.

FNUF arrangerar resor, seminarier, föreläsningar, m.m. runt om i Sverige och Norden. Mycket av verksamheten bedrivs i FNUF:s lokalavdelningar som finns i Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Skåne.

FNUF Sverige bildades 1978 i Göteborg som en ungdomsavdelning till Föreningen Norden. Man ansåg att det behövdes en ungdomsavdelning för att erbjuda unga medlemmar möjligheten att diskutera frågor som är aktuella för unga nordbor.

FNUF Sverige är en del av FNUF Norden som består av Föreningen Nordens ungdomsorganisationer i de olika länderna - PNU i Finland, FNU i Danmark och Nordklúbburinn på Island. FNUF Norden samarbetar även med en ungdomsavdelning i Norge samt föreningar på Grönland och Åland. Varje år arrangerar FNUF Norden Café Norden som är en mötesplats för unga där nordiska frågor står på agendan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]