Förhud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mannens urogenitalia: 1. urinblåsa, 2. blygdben, 3. penis,
4. svällkropp, 5. ollon, 6. förhud, 7. urinrörsmynning,
8. colon sigmoideum, 9. ändtarm, 10. sädesblåsa,
11. ductus ejaculatorius, 12. prostata,13. Cowpers körtel,
14. ändtarmsöppning, 15. sädesledare, 16. bitestikel,
17. testikel, 18. pung
Penis med en förhud som är tillräckligt flexibel för att kunna dras tillbaka, och på så sätt blottlägga ollonet.

Förhuden (preputium) är ett tillbakadragbart hudveck av muskelvävnad, blodkärl, nervceller, hud och slemhinnor och som täcker ollonet längst ut på penis. Förhudens huvudsakliga uppgift är att skydda och smörja, vilket är ett måste för att ollonets känsliga hud skall vara fuktig och smidig [1]. Eftersom förhuden har en smörjande och skyddande funktion, kan detta innebära att förhudens uppgift också är att öka den sexuella njutningen hos mannen, då förhuden innehåller nervreceptorer som stimuleras vid beröring.[1] Förhuden kan oftast dras tillbaka för hand, vilket underlättar vid rengöring av penis. En komplikation som kan inträffa om förhuden är för trång, och på så sätt försvårar ett tillbakadragande av denna, är balanit. Orsaken till denna inflammation kan bland annat bero på att rengöring av ollonet blir i princip omöjligt att genomföra, eftersom förhuden är för trång och kan inte dras tillbaka för att blottlägga ollonet.[2] Orsaken till att ollonet inflammeras kan bland annat bero på att individen lider av förhudsförträngning. Denna komplikation kan åtgärdas genom en omskärelse, där läkare antingen avlägsnar eller vidgar förhuden.[1] Vid erektion blottas hos vissa individer ollonet helt, hos andra mindre eller ingenting alls, vilket medför att graden av förhudens tillbakadragande vid erektion är individuell.[2] Förhuden är homolog med klitoriskappan hos en kvinna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”http://whqlibdoc.who.int/publications/2007/9789241596169_eng.pdf”. whqlibdoc.who.int. http://whqlibdoc.who.int/publications/2007/9789241596169_eng.pdf. Läst 2015-06-25. 
  2. ^ [a b] ”Balanitis Treatment. Antibiotic Creams for Balanitis | Patient”. Patient. http://patient.info/health/balanitis. Läst 2015-06-25.