F. Scott Fitzgerald

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
F. Scott Fitzgerald
Porträtt på F. Scott Fitzgerald taget 4 juni 1937 av Carl Van Vechten.
Porträtt på F. Scott Fitzgerald taget 4 juni 1937 av Carl Van Vechten.
Född Francis Scott Key Fitzgerald
24 september 1896
Saint Paul, Minnesota, USA
Död 21 december 1940 (44 år)
Los Angeles, Kalifornien, USA
Yrke författare
Nationalitet amerikan USA
Språk engelska
Verksam 1920–1940
Litterära rörelser modernism, Förlorade generationen
Framstående verk Den store Gatsby
Make/maka Zelda Fitzgerald (1920–1940)
Barn Frances Scott Fitzgerald (1921–1986)
Namnteckning
F Scott Fitzgerald Signature.svg

Francis Scott Key Fitzgerald, född 24 september 1896 i Saint Paul, Minnesota, död 21 december 1940 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk författare. Han myntade uttrycket "jazzåldern" och anses allmänt ha varit en av 1900-talets mest betydelsefulla författare. Han var gift med Zelda Fitzgerald.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

F. Scott Fitzgerald var av irländsk härkomst; hans berättelser handlar i regel om irländare från överklassen. Han studerade vid Princeton och var under en tid verksam som journalist. Som författare påminner han om sin adept Ernest Hemingway och han räknas till 1920-talets främste amerikanska författare. Berättarstilen är tidstypiskt objektiv, klarsynt och desillusionerad, och handlingarna kretsar kring hans egen samtid, varför han brukar kallas generationsförfattare fastän hans berättelser räknas som moderna klassiker. Hans roman Natten är ljuv bär spår av hans tragiska privatliv med en psykisk kollaps, äktenskapsproblem och alkoholism.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Bland hans berättelser brukar främst Den store Gatsby framhållas, trots att han bedöms behärska novelltekniken mera ypperligt. Utan sentimentalitet återberättar Fitzgerald de tragiska livsödena runt den mystiske Jay Gatsby, en man som blivit avvisad av kvinnan han älskade för att han var fattig, och som vid romanens början har skapat sig en förmögenhet med skrupelfria metoder. Kvinnan, Daisy, är gift, och Gatsby har köpt ett hus i hennes närhet på Long Island, New York, för att få henne. Människosynen är nästan genomgående cynisk, där alla som överlever utnyttjar och är trolösa mot varandra, vilkas liv går vidare efter ödesdigra katastrofer. Bokens moral uttrycks av den synlige berättaren, Mr Carraway, som är romanens ende verkligt sympatiske person. Romanen har filmatiserats med Robert Redford i huvudrollen.

2008 filmatiserades novellen The Curious Case of Benjamin Button med Brad Pitt i rollen som mannen som åldrades baklänges. Novellen publicerades för första gången i magasinet Colliers 1922, och ett år senare i novellsamlingen Tales of the Jazz Age.[1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Romaner[redigera | redigera wikitext]

Noveller/novellsamlingar (årtal avser den första svenska översättningen)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVD.se: Fitzgerald framdragen ur skuggorna

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Deurell, Johan (2013). ”F Scott & Zelda Fitzgerald - tjugotalets hetaste par”. Populär Historia (nr. 5): sid. 30-35. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]