FC United of Manchester

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
FC United of Manchester
Grundinformation
Grundad 2005
Fullständigt namn Football Club United of Manchester
Serie Northern Premier League Premier Division
Ort Manchester
Hemmaarena Gigg Lane, Bury
(kapacitet: 11 840)
Nyckelpersoner
Tränare Karl Marginson
Ass. tränare Phil Power
Matchställ
Kit left arm whiteborder.png
Lagfärger
Kit body fc united 2011–13.png
Lagfärger
Kit right arm whiteborder.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm redborder.png
Lagfärger
Kit body FC United away 2012–14.png
Lagfärger
Kit right arm redborder.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ

Football Club United of Manchester, smeknamn Red Rebels, är en engelsk fotbollsklubb baserad i Manchester, grundad 2005, av Manchester United-supportrar i opposition mot Malcolm Glazers maktövertagande av "deras" klubb. Klubbens manager är för närvarande den före detta fotbollsspelaren i Macclesfield Town, Karl Marginson. Högst antal åskådare under en match är 6 023 (arenans kapacitet är 11 840). Publiksiffran uppnåddes i matchen mot Great Harwood Town, den 22 april 2006. Klubbens för närvarande främsta rivaler är Salford City och Maine Road.

Även om majoriteten av klubbens supportrar kommer från Manchester och närliggande områden, har klubben supportrar i över 10 länder, inklusive Polen, Nya Zeeland och USA. Det är inte ovanligt att utrikessupportrar åker till England enbart för att se en match med FC United. Den lokala TV-stationen Channel M påbörjade i januari 2006 en serie program om klubben. Televisionspersonal från Frankrike och Nederländerna har setts vid lagets matcher.

FC Uniteds första säsong blev en succé. Klubben startade i andra divisionen i North West Counties Football League, och den 15 april 2006 blev det klart att klubben vunnit divisionen, och spelade därmed säsong 2006/07 i division ett. I april 2006 hade klubben det näst högsta åskådarantalet i engelsk icke-liga-fotboll.

Den 18 april 2007 stod det klart att laget blivit mästare i division 1, och att laget därmed skulle spela i Northern Premier League First Division säsongen 2007-08. Laget spelar säsongen 2009-10 i Northern Premier League Premier Division.

Klubbens största supporterförening heter FCUM Supporters, och är bland annat aktiv i Norden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubbens bildande[redigera | redigera wikitext]

Klubben skapades sommaren 2005 av missnöjda Manchester United-supportrar. Även om det fanns olika anledningar för deras missnöje med klubben[1], så var det Malcolm Glazers maktövertagande av klubben, som fick fansen att ta steget fullt ut för att skapa en ny klubb. United-supportrar har tidigare övervägt att skapa en ny klubb, i respons till Rupert Murdochs vilja att få makt över klubben, 1998, men hans bud på klubben accepterades inte av styrelsen, så idén fullföljdes aldrig. När det blev officiellt att Glazer funderade på att ta över klubben, dök idén med en ny klubb upp igen, som en möjlig "sista utväg", och diskuterades på Manchester United-fansites, inkluderat Red Issue.

Glazer-familjen fick full kontroll över Manchester United, den 12 maj, 2005, och supportrar som hade opponerat sig emot övertagandet av klubben, organiserade ett möte vid Manchester Methodist Hall, den 19 maj. Även om fokus på det mötet snarare låg vid att fortsätta oppositionen mot Manchester Uniteds nya ägare, än att skapa en ny klubb, så meddelade mötets styrelseordförande, Andy Walsh, att diskussion om en ny klubb skulle hållas vid nästa möte, den 30 maj, och att Kris Stewart, styrelseordförande för AFC Wimbledon (AFC Wimbledon är en annan supporterägd klubb som grundades tre år tidigare), hade bidragit med råd om hur de skulle gå till väga för att skapa en ny klubb. Nästa möte ägde rum vid Apollo-teatern, Manchester. Det bestämdes att FC United skulle skapas om 1 000 personer gick med på ett löfte att stödja klubben finansiellt. Även om antalet som gick med på det var strax under 1 000, bestämde organisatörerna att klubben skulle skapas i alla fall, efter att de diskuterat det med Stewart. Stewart anordnade senare ett tredje möte för United-supportrar, där han uppmuntrade intresset för FC United och erbjöd AFC Wimbledons stöd.

En närliggande klubb, Leigh RMI, hade finansiella problem vid den tiden, och frågade FC United om de var intresserade över att ta över klubben, på grund av att det skulle underlätta mycket för klubben. Grundarna till FC United godtog inte detta erbjudande, med motiveringen att de hade skapat klubben på grund av övertagandet av Manchester United, och att det då vore olämpligt av dem att ta över en annan klubb. De två klubbarna kvarstod sig dock sin goda relation, och FC Uniteds första träningsmatch var mot Leigh RMI. Det första namnförlaget som styrelsen skickade in till Football Association var FC United, men detta avböjdes med motiveringen att det var för generiskt. De som hade erbjudit sig att betala pengar till förmån för klubbens grundande, blev då tillsagda att rösta fram ett nytt namn till klubben. Förslagen var FC United of Manchester, FC Manchester Central, AFC Manchester 1878 och Newton Heath United. Manchester United grundades som Newton Heath, år 1878, och de två namnen gör anspråk på detta arv (Manchester Central var ett av tre val år 1902, för det nya namnet istället för Newton Heath, tillsammans med Manchester Celtic och Manchester United). Den 14 juni 2005 tillkännagavs att FC United of Manchester hade blivit valt med 44 % av rösterna. FC United är ett förkortat namn på klubben.

Den 22 juni anställdes Karl Marginson som manager, och klubben höll provspelning för spelare den 26 juni. 900 spelare ansökte om att få provspela för klubben, och av de 900 spelarna var det 200 som blev utvalda för en provspelning, och till slut blev det 17 spelare kvar som spelare i FC United, dock har de flesta av de spelarna nu lämnat klubben. Den 8 juli 2005 hade över 4 000 personer givit pengar till FC United, och klubben hade över 100 000 pund på banken.[2]

FC United blev accepterade till den andra divisionen i North West Counties Football League, och hamnade därmed på plan 10 i det engelska fotbollsliga-systemet, nio plan under FA Premier League. Ligan hade vid tillfället fyra platser lediga, så ingen annan klubb blev nekad avancemang på grund av FC Uniteds tillträde till ligan. Klubben hade inte skapats tidigt nog för att få vara med i turneringen FA Vase's 2005/06-säsong, men de fick dock vara med i North West Counties League Challenge Cup. Klubben är berättigad att få delta i FA Vase 2006/2007 års säsong, och FA-cupen året efter. Klubben arrangerade så att de, säsongen 2005/06, fick spela sina hemmamatcher på Bury FC's stadium, Gigg Lane.

Säsongen 2005/06[redigera | redigera wikitext]

FC Uniteds första offentliga match var en vänskapsmatch som spelades på bortaplan, mot Leigh RMI, den 16 juli 2005. Matchen slutade 0-0 och många FC United-supportrar invaderade planen vid slutet av matchen. Även om invasionen på planen var godsint, hävdades det att en supporter attackerade en funktionär och St Helens Town lämnade därefter återbud på en vänskapsmatch som var planerad, efter råd från deras säkerhetsman. Klubbens nästa match var en annan vänskapsmatch, mot AFC Wimbledon, den 23 juli 2005. AFC vann matchen med 1-0.[3] Nästa lördag (30 juli 2005) besökte klubben Stalybridge Celtic, i en välgörenhetsmatch för Myra Mandrik, en medlem i Stalybrigdes stab, som led av cancer. United förlorade matchen med 2-0, men en publik på 1800 tillförsäkrade en ansenlig summa pengar till matchens orsak.

En viktig milstolpe var FC Uniteds nästa vänskapsmatch, bortamatchen mot Flixton FC, tisdagen den 2 augusti 2005. FC United gjorde i denna matchen lagets allra första mål, målet gjordes av Steve Torpey tidigt i matchen. 4 mål till gjordes, och matchen slutade med en vinst på 5-2. Denna matchen var även lagets allra första mot en klubb från samma liga (de tre förra matcherna hade varit mot klubbar i högre divisioner).

North West Counties League arrangerade så att FC Uniteds första ligamatch skulle vara en bortamatch mot klubben med den största anläggningen, Leek CSOB, för att bedöma om det vore möjligt för andra klubbar att vara värdar för FC United på sina egna arenor. Matchen spelades den 13 augusti 2005, och det var första gången i ligans historia som en match blev utsåld. En publik på 2 590 personer satte nytt rekord för NWCFL, och publikantalet var större än vad som hade varit under hela Leek CSOB:s förra säsong. FC United vann matchen med 5-2.

FC United spelade sin första hemmamatch den 20 augusti, då de vann mot Padiham med 3-2. Inför en publik på 2 498, ett åskådarantal som var större än vad vissa lag i League Two hade haft samma dag. Klubben startade sin första säsong bra, med sex vinster och en match som slutade lika, lagets första förlust i en tävlingsmatch skedde i den åttonde ligamatchen, den 24 september, då de förlorade på hemmaplan mot Norton United. Lagets nästa fyra matcher vann de, inkluderat vinsten med 5-1 mot Cheadle Town, i lagets allra första cup-match. Den 8 oktober satte laget nytt publikrekord i North West Counites League, med 3 808 åskådare, rekordet skedde i en match mot Daisy Hill. Den första tävlingsmatchen mot en klubb från en högre divisions-sida i North West Counties League-cup ägde rum den 13 november, matchen slutade 2-1 till Colne. Följande månad gjorde lagets mittfältare, Simon Garden, fem mål i en enda match, i lagets 10-2-vinst över Castleton Gabriels.

Efter en vinst med 2-1 mot andraplacerade Winsford, den 2 januari 2006, låg laget 1:a i divisionen, med 14 poängs marginal, dock hade Winsford då spelat tre matcher mindre. Matchens åskådarantal, 4 328, satte nytt rekord för ligan och gav FC United det näst högsta åskådarantalet i engelsk icke-liga-fotboll, vid den tiden för säsongen, och ett högre åskådarantal än sex League Two-klubbar.[4] Laget åkte ur North West Counties League Division Two Cup, efter en förlust mot klubben Nelson den 4 februari.

FC United befäste uppflyttning från North West Counties League Division Two, onsdagen den 12 april, efter en hemmavinst med 4-0 mot Chadderton. Den 15 april blev det helt klart att klubben var vinnare i division två, oavsett hur det skulle gå i de sista matcherna, skulle FC United stå som vinnare.

Säsongen 2006/07[redigera | redigera wikitext]

FC Uniteds första match i North West Counties League Division 1 var mot St Helens Town FC lördagen den 12 augusti 2006. Matchen slutade 2-0 till FC United. Säsongen har varit imponerande för FC United med en starkare trupp och bra support från läktaren. Klubben säkrade uppflyttning till Northern Premier League First Division (North) den 7 april 2007 efter att ha besegrat Ramsbottom United. Seriesegern säkrades den 18 april 2007 efter att besegrat Atherton Laburnum Rovers med 7-1 på Gigg Lane. De nådde även NWCFL:s Challenge Cup-finalen och kommer möta Curzon Ashton. De slogs ut ur FA-cupen (FA-Vase) den tredje omgången mot Quorn.

Säsongen 2007/08[redigera | redigera wikitext]

FC United spelade i öppningsåret för divisionen Northern Premier League Division One North, och förlorade sina första två matcher mot Lancaster City den 18 augusti, med 1-2, och mot Garforth Town den 22 augusti, med 0-1. Sen nådde man mittenplats i ligan med vinster mot Bridlington Town och Rossendale United. Laget avslutade säsongen med att hamna på en andra plats, efter Bradford Park Avenue, med endast en poäng. Därefter spelade laget i slutspelet för den andra avancemangsplatsen. Efter att ha vunnit mot Bamber Bridge FC med 3-2 i semifinalen, så mötte FC United Skelmersdale United i slutspelsfinalen, där de vann med 4-1. Därmed avancerade FC United till Northern Premier League Premier Division.

I FA-cupen gjorde de sin debut i säsongen 2007/08, mot Trafford FC, och vann med 5-2. Dom förlorade sedan mot Fleetwood Town FC med 2-1, i den följande kvalifikationsrundan.

FC United avancerade till finalen i 2007/08's Unibond Presidents Cup, trots att de hade förlorat kvartsfinalen mot Nantwich Town. Detta skedde eftersom Nantwich blivit diskvalificerade efter att ha spelat med ett spelare som inte var registrerad. FC United mötte i finalen Radcliffe Borough, vilka de vann emot. Därmed tog FC United sin femte pokal på sina tre år som klubb.

Säsongen 2008/09[redigera | redigera wikitext]

FC United slutade sin första säsong i Northern Premier League Premier Division på plats 6 av 22 lag. Klubben förlorade denna säsong Rory Patterson till Bradford Park Avenue,[5] men fick en fullgod ersättare i Kyle Wilson, som kom att bli lagets främsta målskytt under säsongen.

FC United åkte ur FA-cupen under den första kvalificeringsrundan mot Nantwich Town.

I ligan såg länge ut att sluta i mittenplacering i ligan, men såg ut att precis knepa slutspelsplacering, efter imponerande spel i slutsäsongen av ligan. Men mot Bradford förlorade dom, och därmed slutspelsplacering.

FC United kom efter säsongen ut med en målsättning att vinna ligan säsongen 2009/10. [6]

Ligahistoria[redigera | redigera wikitext]

Säsong Division Plats Slutställning Spelade Poäng
2005-2006 North West Counties Football League Division Two 1/19 Vinnare
2006-2007 North West Counties Football League Division One 1/22 Vinnare
2007-2008 Northern Premier League Division One North 2/18 Vinnare i slutspelet
2008-09 Northern Premier League Premier Division 6/22 42 72

Ny hemmaarena[redigera | redigera wikitext]

Den 25 mars 2010 gick klubben ut med planer om att bygga en egen hemmaarena åt klubben. Arenan ska enligt planerna ha kapacitet för 5,000 personer. Arenan ska ligga i Newton Heath, som är den ursprungliga hemadressen för Manchester United. Arenan kommer kosta drygt 39 miljoner i svenska kronor, en summa klubben hoppas få in genom, bland annat, donationer.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

FC United fungerar som ett, på engelska, "industrial and provident society". Medlemskap får man genom att betala en återkommande summa av £10 till klubben (£3 för barn), och alla barn får samma "andel" i klubben, oavsett summa inbetalad till klubben så får man (som alla andra medlemmar), till exempel, endast ge en röst vid möten.

Klubben har en utvald styrelse av tolv medlemmar, men har för närvarande ingen fast styrelseordförande. Tony Pritchard fungerar som styrelseordförande fram tills att ett beslut är gjort.

Klubben har två fulltidsanställda - Andy Walsh och Lindsey Robertson. Andy Walsh var kraftigt involverad i skapandet av FC United. [7]

Klubbens manifest[redigera | redigera wikitext]

Klubbens manifest inkluderar följande principer:[8]

 • Styrelsen skall vara demokratiskt vald av dess medlemmar
 • Val gjorda genom medlemskapet skall bestämmas enligt principen "en medlem = en röst".
 • Klubben skall utveckla starka länkar med den lokala gruppen och sträva efter att bli åtkomliga till alla, diskrimerande mot ingen.
 • Klubben skall anstränga sig till att göra inträdespriser så överkomliga som möjligt, till en så vid krets som möjligt.
 • Klubben skall engagera ung, lokal medverkan - spelande och support - när helst det är möjligt.
 • Styrelsen ska sträva efter att när det är möjligt undvika okritisk reklam.
 • Klubben ska fortsätta att vara en ideell organisation.

Klubben accepterar sponsorskap, men tillåter inte sponsorernas logotyper på lagets tröjor. Klubbens huvudsponsor på öppningssäsongen 2005-06 var Bhopal Medical Appeal och säsongen 2006-07 var Williams BMW Group huvudsponsor.

Framtida mål[redigera | redigera wikitext]

I november 2006, vid ett klubbmöte, listade klubben bland annat följande mål för de närmaste sex åren[9]

 • spela i Conference North vid 2009
 • ha ett genomsnitt på 5 000 åskådare per hemmamatch, vid 2009
 • ha en egen arena som har plats för 7 000 - 10 000 åskådare, så nära Greater Manchester som möjligt, vid 2012.
 • ha egna träningsfaciliteter vid 2009
 • ha ett damlag, vid säsongen 2007-08 (Detta har ännu inte hänt).

Noterbara före detta spelare[redigera | redigera wikitext]

 • Rory Patterson
 • Chris Baguley
 • Aaron Burns
 • Barrie George
 • Kevin Elvin
 • Rhodri Giggs
 • Aaron Grundy
 • Josh Howard
 • Leon Mike
 • Joz Mitten
 • Jamie Phoenix
 • Nicky Platt
 • Phil Power
 • Stuart Rudd
 • Adam Tong
 • Steve Torpey
 • Kyle Wilson
 • Kareem Abduliemadu

Vinster/Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

 • BBC North West Sports Awards
  • Årets nykomling 2006
 • Supporters Direct Cup
  • Vinnare 2006-07
 • Jimmy Davis Memorial Cup
  • Vinnare 2007-2008
 • Northern Premier League Presidents Cup
  • Vinnare 2007-08

Rekord[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ United We Stand, artikel på soccernet.com URL:en blev tillgänglig 12 juli 2005
 2. ^ Artikel på Manchester Online URL:en blev tillgänglig 8 juli, 2005
 3. ^ Artikel på BBC URL:en blev tillgänglig den 24 juli, 2005
 4. ^ Artikel på BBC URL: blev tillgänglig den 3 januari 2006
 5. ^ Rory explores new Avenue Punk Football. Läst 12 april 2010.
 6. ^ "FCUM reveals location of proposed stadium". fc-utd.co.uk (FC United of Manchester). 25 mars 2010.
 7. ^ Artikel på fc.utd.co.uk URL:en blev tillgänglig den 8 februari 2006
 8. ^ Artikel på fc-utd.co.uk URL:en blev tillgänglig den 11 december 2005
 9. ^ FC United 'two steps from the League in three years' Artikel på www.manchestereveningnews.co.uk, från den 30 november 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

¨