Faradays bur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En Faradays bur

Faradays bur är ett utrymme som är avskärmat från elektriskt fält (EMC) och elektromagnetisk strålning genom ett elektriskt ledande hölje. Namnet kommer av Michael Faraday, den elektriska induktionens upptäckare.

Faradays bur används till exempel i samband med känsliga elektriska mätningar för att undvika störningar på mätutrustningen från yttre elektromagnetiska fält.

Myndigheter och företag, till exempel Försvarsmakten, som arbetar med hemlig information använder sig av olika typer av Faradays bur för att inte röjande signaler skall kunna avlyssnas genom signalspaning och därmed kunna användas för underrättelseverksamhet. Medarbetare kan då, i dessa byggnadskonstruktioner, få arbeta med datorer som inte är anslutna till något nätverk utan som är helt fristående.

En bil eller husvagn fungerar likt en Faradays bur (om den har millimeter tjock metall, vilket modernare fordon ofta ej har)[1] vilket kan vara till stor hjälp vid oväder och blixtnedslag. För att en Faradays bur skall vara effektiv vid växlande elektromagnetiska fält krävs bland annat att dess öppningar är mindre än våglängden hos det växlande fältet - detta är en av anledningarna till att mobiltelefoner fungerar relativt bra även inuti bilar, eftersom dess radiovågors våglängd är ca 30 cm för GSM. Det är också därför man behöver en antenn utanför bilen för att bilradion ska fungera, då radions våglängd är ca 300 meter för AM, och för FM ca 3 meter vilket ger begränsad mottagning. För åska och blixt är våglängden 100-1000 meter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Så stark är blixten”. nyteknik.se. http://www.nyteknik.se/incoming/article3838467.ece. Läst 27 oktober 2014.