Fastball

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Fastball är det grundläggande kastet som används av kastaren, pitcher, i baseboll för att försvåra för slagmannen att träffa bollen.

En fastball är pitcherns hårda, raka kast. I amerikanska proffsligan MLB kan pitchers komma upp i hastigheter över 160 kilometer i timmen. En fastball är relativt lätt att sikta mot då den har en rak bollbana. Pitchern försöker därför normalt placera bollen i ett av hörnen i strikezonen. Kastets styrka ligger i att det är svårt för slagmannen att hinna med att "tima" sin sving. Ju fler fastballs slagmannen ser desto lättare blir det för honom att avväga sin timing. Pitchern varierar sig därför genom att kasta skruvade kast som slider och curveball, eller helt oskruvade kast som knuckleball. En pitcher kan också alternera en hård fastball med en lösare kastad changeup som ser ut som en fastball när den kastas men lurar slagmannen att slå för tidigt innan bollen nått fram.

De skruvade kasten har nackdelen att de kastas med mindre kontroll och lätt kan missa strikezonen. Om slagmannen slår och missar räknas kasten ändå som en strike men genomskådas kastet får bollen passera och döms då som ball.