Fawzia av Egypten

Från Wikipedia
Fawzia av Egypten
Född5 november 1921[1]
Ras el-Tin-palatset, Egypten
Död2 juli 2013[1] (91 år)
Alexandria
BegravdKairo
Medborgare iKungariket Egypten, Pahlavidynastin, Republiken Egypten, Förenade arabrepubliken och Egypten
SysselsättningGemål
Befattning
Consort of Iran
MakeMohammad Reza Pahlavi
(g. 1939–1945)[2]
Ismail Chirine
(g. 1949–)[2]
BarnHussein Chirine
Shahnaz Pahlavi (f. 1940)
Nadia Chirine (f. 1950)
FöräldrarFuad I av Egypten
Nazli Sabri
SläktingarFaruq I av Egypten (syskon)
Fathia av Egypten (syskon)
Utmärkelser
Dygdernas orden
Redigera Wikidata

Fawzia Fuad av Egypten (persiska: شاهدخت فوزیه, arabiska: الأميرة فوزية), född 5 november 1921 i Alexandria i Egypten, död 2 juli 2013 i Alexandria i Egypten, var drottning av Iran 19411945 genom sitt äktenskap med shah Mohammad Reza Pahlavi. [3]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till kung Fuad I av Egypten och Nazli Sabri och syster till kung Farouk I av Egypten. Hon utbildades i Schweiz, och kunde tala engelska och franska flytande förutom sitt modersmål arabiska.

Drottning[redigera | redigera wikitext]

Hon förlovades med Irans tronföljare 1938. Vigseln ägde rum 1939. Äktenskapet var arrangerat av politiska skäl. Genom det förenades en kunglig sunnidynasti med en kunglig shiadynasti, och den nya iranska dynastin uppnådde större legitimitet genom en allians med en äldre och etablerad dynasti. Paret hade vid giftermålet bara mött varandra en gång förut, och deras relation blev inte lycklig. Hon fick ett barn under sitt äktenskap, en dotter.

Hon blev Irans drottning då maken besteg tronen 1941. Hon var berömd för sin skönhet, blev känd i västerländsk press som "Asiens Venus" och jämförd med Hedy Lamarr and Vivien Leigh. Under andra världskriget var hon ordförande för Sällskapet för Beskydd av Gravida Kvinnor och Barn (APPWC).

Fawzia uppges ha trivts illa i Iran, som då ännu inte var lika utvecklat och modernt som Egypten, och ska ha lidit av hemlängtan och saknat den kosmopolitiska tillvaron i Kairo. Hon kom heller inte överens med sin svärmor och sina svägerskor. Äktenskapet var inte lyckligt, och skadades av makens otrohet och sexuella otillräcklighet. Hon ryktades även själv ha haft ett förhållande med en hovfunktionär. Hennes hemlängtan, vantrivsel och olyckliga äktenskap uppges ha förorsakat henne en depression, och hon konsulterade en amerikansk läkare.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

Fawzia separerade på eget initiativ från maken 1945 och flyttade tillbaka till Egypten, där hon tog ut en egyptisk skilsmässa, som dock inte var officiell eller erkänd i Iran. Hennes iranska och officiella skilsmässa gick igenom år 1948, då paret formellt skildes. Den officiella orsaken uppgavs vara att Fawzias hälsa inte tålde klimatet i Iran. I skilsmässoavtalet avsade hon sig vårdnaden av sin dotter. Samma år tog hennes bror kung Farouk ut skilsmässa från sin maka, och Fawzia intog därmed den representativa rollen som första dam i Egypten.

Hon gifte 1949 om sig med löjtnant Ismail Chirine. Paret fick två barn. Fawzia stannade kvar i Egypten efter att hennes bror Farouk avsattes i revolutionen 1952.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Find a Grave, Fawzia Fuad, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  3. ^ Yves Bomati et Houchang Nahavandi : Mohammad Réza Pahlavi, le dernier shah - 1919–1980 . Editions Perrin, Paris, 2013. ISBN 978-2262035877
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Tadj ol-Molouk
Drottning av Iran
19411945
Efterträdare:
Soraya Esfandiary