Fem på nya äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fem på nya äventyr
Författare Enid Blyton
Originaltitel Five on a Treasure Island
Originalspråk Engelska
Illustratör Eileen A. Soper
Land  Storbritannien
Genre Barn
Ungdom
Äventyr
Förlag Hodder & Stoughton
Utgivningsår 1943
Huvudpersoner Fem

Fem på nya äventyr är skriven av Enid Blyton och utkom 1943. Boken ingår i serien Fem-böckerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Anne, Dick och Julian har sett fram emot att få komma hem på jullovet efter en termin på sina internatskolor. Deras kusin George ska även hon följa med dem och fira jul hos deras familj. Några dagar innan jullovet ska börja får det brevledes veta att deras mamma insjuknat i scharlakansfeber så att de inte kan komma hem till jul och istället blir det bestämt att femgänget ska vistas i Kirrin hos Georges familj. Då pojkarna har varit sjuka under terminen och kommit efter i skolarbetet ska de få läsa för en privatlärare under jullovet. George som har dåliga betyg ska även hon vara med. Magister Roland, som privatläraren heter, är intresserad av Quentins forskningsprojekt och är kunnig i ämnet och det är därför han fått tjänsten som femgängets privatlärare.

När femgänget kommer till Kirrin aktiverar de sig med andra saker än att bara läsa för magister Roland, som alla i femgänget förutom George gillar. De går och besöker herr och fru Sanders som bor i Kirringården, en gammal gård som ligger ett stenkast ifrån Georges bostad. När de kommer dit får de veta att paret Sanders får besök två konstnärer som ska bo där över julen. Kirringården är känd för att det finns lönngångar och lönnfack runt om i huset. Femgänget utforskar delar av huset och hittar ett lönnfack som innehåller en tygbit med en inskription, som de räknar ut att det är en karta över var man ska hitta ingången till en lönngång.

De börjar leta efter ingången men utan att lyckas. Plötsligt börjar det hända mystiska saker. En natt väcks George av att Tim morrar, och hon går upp och kollar vad som hänt, och kommer på magister Roland inne i sin pappa, Quentins arbetsrum. Han bortförklarar sig, och alla utom Georges tror på vad han säger.

En dag upptäcks det att några viktiga sidor ur Quentins vetenskapliga anteckningar saknas. Femgänget lyckats räkna ut att det är magister Roland som stulit anteckningarna och gett dem till de två konstnärerna som bor i Kirringården, som han samarbetar med. Tack vare att de till slut lyckas lista ut var ingången till lönngången finns, vilket är i Quentins arbetsrum och slutar i Kirringården, kan de ta tillbaka de papper som Quentin blivit bestulen på. Äventyret håller på att sluta illa, men tack vare Tim går allt bra till slut.

Bokens karaktärer[redigera | redigera wikitext]

  • Anne, Dick, Julian – Syskon, kusiner med George
  • Georgina "George" - Kusin till Anne, Dick och Julian
  • Tim - Georges hund
  • Fanny – Georges mamma
  • Quentin – Georges pappa
  • Johanna – tjänsteflicka hos Georges familj
  • Magister Roland – privatläraren som Quentin anställt för att femgänget ska kunna läsa extra på jullovet
  • Herr och fru Sanders – Bor på Kirringården, bekanta med Georges familj
  • Tomas och Willy – Konstnärerna som bor tillfälligt på Kirringården

Källa[redigera | redigera wikitext]

  • Blyton, Enid, Fem på nya äventyr