Feodosia Morozova

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Historiemålning av Vasilij Surikov föreställande en fängslad Feodosia Morozova, vilken trotsigt håller två fingrar i kors istället för tre och gör korstecknet på det gamla sättet.

Feodosia Prokopiyevna Morozova, född 21 maj 1632 i Moskva, död 1 december 1675 i Borovsk, var en rysk adelsdam. Hon var en av de främsta företrädarna och ledarna för rörelsen av gammaltroende i Ryssland.

Hon var dotter till Okolnichi Prokopy Feodorovich Sokovnin och blev 1649 gift med bojaren Gleb Morozov och därmed svägerska till tsarens lärare Boris Morozov. Hon behöll även efter makens död 1662 en framträdande plats vid hovet. Hennes biktfar var ärkeprästen Avvakum, och under den stora religionstriden raskol blev hon medlem av de gammaltroendes rörelse och övertalade sin syster furstinnan Evdokia Urusova att göra detsamma. Genom sin ställning arbetade hon aktivt för att stödja den gamla kyrkan och värva medlemar till rörelsen. Tack vare tsaritsans förbön undgick hon länge arrestering. Hon avlade i hemlighet klosterlöften under namnet Teodora 1671. Efter detta blev hennes hållning uppenbar, eftersom hon vägrade att i fortsättningen delta i någon av hovets och den officiella kyrkans ceremoniern och ritualer. När hon samma år avböjde en inbjudan till ett bröllop i tsarfamiljen ledde det till öppen konflikt.

Feodosia Morozova arresterades tillsammans med sin syster och fängslades i klostret St. Paphnutius i Borovsk, där hon avled av svält. Hon har dyrkats av gammaltroende som en martyr.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryskspråkiga Wikipedia