Ficklampa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ficklampor för platta 4,5-volts batterier har/hade ofta ljuset riktat åt sidan.
Glödlampor i ficklampor är i regel små, som de här "E10-lamporna".
I moderna glödlampor är ljuskällan ofta en eller flera lysdioder.

Ficklampa är ett bärbart belysningssverktyg där ljuskällan består av en eller flera elektriska lampor. Lamporna är numera ofta små kryptonglödlampor eller lysdiodlampor. De är i regel batteridrivna. Den första ficklampan uppfanns 1898.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Uppfinningen av ficklampan förutsatte två andra uppfinningar – den av det torra batteriet och minityriserade glödlampor. Dessa kom till stånd under sent 1800-tal, och 1898 producerades den första ficklampan (bärbara elektriska strålkastaren)

Den första ficklampan uppfanns detta år av batteritillverkaren Joshua Lionel Cowen (som två år senare uppfann modelljärnvägen) och var egentligen tänkt att vara krukväxtbelysning.[1] Den skulle stickas ned i jorden och bestod av ett metallrör med batteri och en glödlampa.[1] Cowen sålde idén och verksamheten till Conrad Hubert som blev miljonär på att sälja växtlampan som ficklampa.[1]

1906 användes det svenska ordet 'ficklampa' för första gången.[2] I USA kallas ficklampa för flashlight, men i engelskan utanför USA används ofta samma ord för ficklampa som för fackla, nämligen torch.

Dagens ficklampor innehåller ofta en kryptonglödlampa alternativt en eller flera lysdioder. Ficklampor kan variera i storlek och vara från några centimeter upp till omkring en halvmeter långa. De allra minsta ficklamporna drivs av knappcellsbatterier medan övriga vanligen drivs av standardbatterier. Det finns även laddningsbara ficklampor som laddas i eluttaget och dynamoficklampor som "pumpas upp", vevas eller skakas igång.

Till begreppet ficklampa uppstod 2001 verbet fickla med betydelsen 'lysa med ficklampa'.[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Vem uppfann ficklampan?”. Världens Historia. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/vem-uppfann-ficklampan. Läst 7 maj 2012. 
  2. ^ "ficklampa". NE.se. Läst 19 december 2014.
  3. ^ Nyordslista 2001: fickla. Sofi.se. Läst 19 december 2014.