Fight Club

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fight Club
Genre Thriller/Action
Regissör David Fincher
Producent Art Linson
Cean Chaffin
Ross Grayson Bell
Manus Jim Uhls
Skådespelare Edward Norton
Brad Pitt
Helena Bonham Carter
Originalmusik Frank Black, Hive, John King, Michael Simpson
Produktionsbolag Art Linson Productions
Fox 2000 Pictures
Regency Enterprises
Taurus Film
Premiär 1999
Speltid 139 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget $63 miljoner
Intäkter $100 miljoner
IMDb

Fight Club är en amerikansk film från 1999, regisserad av David Fincher.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmens berättare (Edward Norton), som inte nämns vid namn, är en kroniskt sömnlös man som desperat försöker fly från sitt tråkiga liv. En dag träffar han Tyler Durden (Brad Pitt) och allting förändras. Tyler har en annorlunda livsfilosofi, han menar att självdestruktion är det som gör livet värt att leva. Tillsammans startar berättaren och Tyler en klubb för likasinnade. På Fight Club får människor puckla på varandra så mycket de bara orkar. Fight Club blir omåttligt populär men Tyler har ännu större planer.

Fight Club urartar så småningom i en nihilistisk rörelse med sträckning över hela landet, som sätts i verket genom Project Mayhem. Man söker nu att störta hela det civiliserade samhället, och ska till att börja med spränga huvudkontoren för kreditkortsbolag för att sätta tillbaka alla skuldsatta på noll. Alla är numera inkluderade i organisationen, och ingenstans kommer man undan den. Servitörer, vaktmästare, till och med poliser i så gott som varje stad är inkluderade i projektet.

Berättaren oroas av den obehagliga utvecklingen och när han till slut tar mod till sig och bestämmer sig för att lämna projektet märker han hur alla plötsligt börjat kalla honom själv för Tyler Durden. Berättaren blir förvirrad och när han sedan försöker ta reda på varför upptäcker han till sin stora fasa att han fått en dissociativ identitetsstörning och att det i själva verket är han själv som har skapat Tyler Durden till sitt alter ego och därmed upplevt sig själv i andrapersonsperspektiv.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Trivia about Fight Club (1999)” (på engelska). Internet Movie DataBase. http://www.imdb.com/title/tt0137523/trivia. Läst 2 juli 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]