Finansdepartementet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om ett ministerium i Sverige. För motsvarigheter i andra länder, se Finansministerium.

Finansdepartementet, som ingår i Regeringskansliet, är den svenska regeringens organ i ekonomisk-politiska frågor. Departementet sysselsätter cirka 470 personer inom områdena ekonomisk politik, statsbudget, skatter, sociala avgifter, spelfrågor, ekonomiskt samarbete i Europeiska unionen (EU), Ekonomiska och monetära unionen (EMU), finansmarknad, statlig förvaltningspolitik, kommunekonomi, läns- och regionekonomi och bostadsekonomiska frågor.

Finansdepartementet består av nio avdelningar: budgetavdelningen, ekonomiska avdelningen, skatte- och tullavdelningen, internationella avdelningen, finansmarknadsavdelningen, avdelningen för offentlig förvaltning, rättssekretariatet, kommunikationsavdelningen och avdelningen för samordning och stöd. Varje avdelning leds av en avdelningschef, vanligen ett finansråd. Samtliga avdelningar utom rättssekretariatet och kommunikationsavdelningen är indelade i mindre enheter som leds av enhetschefer som har titeln departementsråd.

Det statsråd som är chef för finansdepartementet kallas finansminister. Nuvarande finansminister är Magdalena Andersson. Finansmarknadsminister är Per Bolund. Civilminster är Ardalan Shekarabi. Därutöver finns ett tjugotal politiska tjänstemän, bland annat statssekreterare och politiskt sakkunniga. Finansdepartementets lokaler ligger i kvarteret Loen i Stockholm. Under många år huserade Finansdepartementet i Adelcrantzka palatset som för tillfället (2014) renoveras.

Myndigheter[redigera | redigera wikitext]

Finansdepartementet har 57 myndigheter inordnade under sig[1]:

Budgetchefer[redigera | redigera wikitext]

(Mellan 1976 till 1982 var budgetchefen placerad vid Budgetdepartementet)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Myndigheter m.m. Regeringskansliets webbplats, besökt 2010-10-03

Se även[redigera | redigera wikitext]