Finansdepartementet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om ett ministerium i Sverige. För motsvarigheter i andra länder, se Finansministerium.

Finansdepartementet, som ingår i Regeringskansliet, är den svenska regeringens organ i ekonomisk-politiska frågor. Departementet sysselsätter cirka 470 personer inom områdena ekonomisk politik, statsbudget, skatter, sociala avgifter, spelfrågor, ekonomiskt samarbete i Europeiska unionen (EU), Ekonomiska och monetära unionen (EMU), finansmarknad, statlig förvaltningspolitik, kommunekonomi, läns- och regionekonomi och bostadsekonomiska frågor.

Finansdepartementet består av nio avdelningar: Budgetavdelningen, Ekonomiska avdelningen, Skatte- och tullavdelningen, Internationella avdelningen, Finansmarknadsavdelningen, Avdelningen för offentlig förvaltning, Rättssekretariatet, Informationsavdelningen och Avdelningen för samordning och stöd. Varje avdelning leds av en avdelningschef, vanligen ett finansråd. Samtliga avdelningar utom rättssekretariatet och informationsavdelningen är indelade i mindre enheter som leds av enhetschefer som har titeln departementsråd.

Det statsråd som är chef för finansdepartementet kallas finansminister. Nuvarande finansminister är Anders Borg. Finansmarknadsminister är Peter Norman. Därutöver finns ett tjugotal politiska tjänstemän, bland annat statssekreterare och politiskt sakkunniga. Finansdepartementets lokaler ligger i Adelcrantzka palatset i Stockholm.

Myndigheter[redigera | redigera wikitext]

Finansdepartementet har 57 myndigheter inordnade under sig[1]:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Myndigheter m.m. Regeringskansliets webbplats, besökt 2010-10-03

Se även[redigera | redigera wikitext]