Finlands nationalmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Finlands nationalmuseum
National Museum of Finland.jpg
Finlands nationalmuseum
Information
Etablerat 1916
Plats Helsingfors,  Finland
Typ Nationellt museum

Koordinater: 60°10′30″N 24°55′54″Ö / 60.17500°N 24.93167°Ö / 60.17500; 24.93167 Finlands nationalmuseum förevisar Finlands historia från stenåldern till nutid. Museet ligger vid Mannerheimvägen i Helsingfors centrum.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Den nationalromantiska byggnaden planerades av arkitekttrion Gesellius-Lindgren-Saarinen. På yttre sidan efterliknar byggnaden arkitekturen i medeltida finska stenkyrkor och slott. Arkitekturen är främst nationalromantisk medan interiören är jugend. Museet byggdes åren 1905-1910 och öppnades för allmänheten 1916. Museet fick namnet Finlands nationalmuseum efter att Finland blivit självständigt år 1917. Den senaste stora renoveringen blev klar år 2000.

Den 23 januari 2006 skedde en explosion i Nationalmuseet, som orakades av att metan kommit in i en städskrubb via ett avloppsrör. Metanet antändes av en gnista orsakad av en elcentral i städskrubben. Metanet kom, enligt polisens undersökning, från ett läckande naturgasrör. En del föremål i museet skadades, men för det mesta lindrigt. Ingen person skadades.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Den permanenta utställningen består av sex delar: Förhistoria, vilket är Finlands största arkeologiska utställning; Riket, som behandlar Finlands samhälleliga och kulturella utveckling från medeltiden till 1900-talets början; Ett land och dess folk visar livet på landsbygden före industrialiseringen; 1900-talet utställning presenterar det självständiga Finland (stängd 2010-2011); och Skattkammaren innehåller pengar, medaljer, silver, juveler och vapen. Verkstaden Vintti presenterar en interaktiv utställning, där besökaren kan bekanta sig med Finlands historia och kultur med hjälp av både händer och huvud.

Efter ingången till museet möts man av Akseli Gallen-Kallelas fresker i taket. Dessa kan man beundra utan att betala inträdesavgift. Freskerna målades år 1928 och har som förebild de frekser som fanns i Finlands paviljong under världsutställningen i Paris år 1900.

Tillfälliga utställningar. Café, infocentrum, butik.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]