Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Finlandssvenskarnas Riksförbund i Sverige
Förkortning FRIS
Grundad 1969
Typ Invandrarorganisation
Plats  Sverige
Officiella språk Svenska
Tidning Finlandssvensken

Finlandssvenskarnas Riksförbund i Sverige (FRIS) är en svenskspråkig politiskt och religiöst obunden paraplyorganisation för finlandssvenska föreningar i Sverige. Förbundets kansli ligger i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Flyttlassen mellan Finland och Sverige har rullat sedan urminnes tider. Efter andra världskriget intensifierades de än mer. Under 1940-talet bildades de första finlandssvenska föreningarna i Sverige. Den första som bildades var Ålandsgillet i Stockholm. FRIS bildades 1969 med syfte att bevaka finlandssvenskarnas intressen i Sverige. Förbundet ser också som en viktig uppgift att slå vakt om den finlandssvenska kulturen och som en förmedlande länk mellan Sverige och Finland. FRIS har tidigare gett ut medlemstidskriften Finlandssvensken. Vidare arrangerar riksförbundet årligen återkommande kulturdagar.

Kunskaperna om finlandssvenskarna i Sverige (sverigefinlandssvenskarna) är mycket begränsade. Det beror på att det inte ingår i svenska skolans läroplaner att ge kunskap om den svenskspråkiga befolkningen i Finland (finlandssvenskarna). Sverigefinlandssvenskarna är immigranter från svenskbygderna i Finland, det vill säga Svenskfinland. Flertalet av finlandssvenskarna i Sverige kommer från regionen Svenska Österbotten men det finns även en inte ringa andel finlandssvenska invandrare från det övriga delen av Svenskfinland..

FRIS arbetar aktivt med att synliggöra sverigefinlandssvenskarna som grupp och erkända som etnisk minoritet även om finlandssvenskarna är historiskt sett svenskar bland svenskar. I Sverige finns uppskattningsvis 60 000 – 70 000 sverigefinlandssvenskar. Antalet medlemmar är cirka 2 000, organiserade i 18 lokalföreningar. De lokala föreningarna har aktiviteter som musik, teater och folkdans. I de lokala föreningarna finns även viss mån ungdomsverksamhet och idrott på programmet.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

FRIS nuvarande (2013) ordförande är Barbro Allardt-Ljunggren

Källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor