Fjällskära

Från Wikipedia
Fjällskära
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAsterordningen
Asterales
FamiljKorgblommiga växter
Asteraceae
SläkteFjällskäror
Saussurea
ArtFjällskära
S. alpina
Vetenskapligt namn
§ Saussurea alpina
Auktor(Linné) DC.

Fjällskära (Saussurea alpina) är en flerårig ört i familjen korgblommiga växter. Den har upprätta, ogrenade blomskott som avslutas i en kvastliknande blomställning. Blommorna är små och rörlika och sitter samlade i korgar och är blåvioletta i färgen och har en doft som påminner om vanilj. På stjälken finns strödda, äggrunt lansettlika blad med mörkgrön ovansida och mer vitaktig, filthårig undersida.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fjällskäran förekommer i norra och centrala Europa och österut till Sibirien. I Norden förekommer den främst i fjälltrakter, men har även några lokala sydligare förekomster. Fjällskäran tros ha invandrat till Skandinavien efter den senaste istiden och de sydligare förekomsterna visar på var arten levt kvar. I Estland förekommer en egen geografisk ras, Saussurea alpina ssp. estocica.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Fjällskärans artepitet, alpina, har betydelsen "växande i Alperna", vilket syftar på att fjällskäran växer i höga fjäll/bergstrakter (jämför med alpint klimat). Äldre namn som föreslagits för fjällskära är lappskära, fjällängsskära, skärda och skäla. Benämningen fjällskära med avseende på den här örten förekommer i litteratur sedan 1816 (från den tredje upplagan av Samuel Liljeblads flora). Carl von Linné uppgav dock inget svensk namn för denna ört.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lundevall, Carl-Fredrik & Björkman, Gebbe. Vilda växter i Norden, 2007, ICA bokförlag (s. 301).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]