Flyborgska smällen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den söndersprängda taxibilen efter explosionen.

Flyborgska smällen kallas mordet på direktör Sixten Flyborg som ägde rum på natten till fredagen den 12 mars 1926 klockan 03:13 på Pipersgatans krön framför nummer 14 på Kungsholmen i Stockholm.

Mordet skedde med hjälp av en bomb som attentatsmännen hade fäst på en droskbil (Buick) som direktör Flyborg beställt fram. Denne ägde tillsammans med Eric von Arbin en tefirma på Kungsholms hamnplan 3. Flyborg och von Arbin hade växt upp tillsammans, varit skolkamrater, tillbringat en tid på sanatorium och fem år på Ceylon. Där fick de idén att börja importera te. Alexander Krüger, som var von Arbins kumpan, hade vuxit upp på ArtillerigatanÖstermalm. Krüger hade vistats en tid i USA på grund av sitt vilda leverne, som bl.a. lett till relegeringar från flera privatskolor. En tid hade han också tagits om hand av Hermann Göring. Men i slutet av 1922 var han tillbaka i Stockholm och blev då närmare bekant med Eric von Arbin. De planlade flera brott och genomförde bland annat försäkringsbedrägerier.

Vid attentatet mot Sixten Flyborg, monterade von Arbin och Krüger sex kilo dynamit på bagagehållaren till en taxi som beställts åt denne. Von Arbin tände på stubinen och 90 sekunder senare exploderade laddningen. Explosionen var så kraftig att den påstods ha hörts över hela Kungsholmen. Flyborg avled och hans överkropp återfanns omkring 100 meter från attentatsplatsen på gården bakom Piperska muren. Chauffören Bror Strömberg undkom däremot med endast smärre skador. De båda kumpanerna anhölls redan några timmar efter dådet och erkände efter en veckas pressande förhör. Det var inte första gången som de hade försökt att ta Flyborgs liv. Han hade en livförsäkring på 100 000 kronor och den summan kunde ha räddat firman, som var i ekonomiska svårigheter.

Rättegången väckte mycket stor uppmärksamhet. Domen löd på livstids straffarbete och ett skadestånd på 72.259:40.

Referenser[redigera | redigera wikitext]