Flygande skytteln

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygande skytteln

Den första revolutionerande uppfinningen för vävarna kallades Den flygande skytteln och uppfanns år 1733 av John Kay. Den gjorde att vävningen gick snabbare, och med "Den flygande skytteln" kunde en enda person väva lika mycket som mellan två och fyra personer kunnat förut. Men när vävningen gick snabbare var man också tvungen att skaffa fram garn till vävstolarna snabbare, och år 1764 uppfanns spinnapparaten Spinning Jenny.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

I ett avseende är den term som något missvisande , eftersom skytteln i sig är bara en komponent i ett nytt system fäst vid vävstolen som en del av vispen . En styrelse som kallas " ras " går längs framsidan av vispen , från sida till sida , bildar ett spår på vilken buss går . Vid varje ände av loppet, det finns en låda som fångar skytteln vid slutet av sin färd , och som innehåller en mekanism för att framdriva skytteln på dess returresa. Skytteln själv har några subtila skillnader från den äldre formen . Ändarna av skytteln är kulformad och metall -begränsade , och skytteln har vanligen valsar för att minska friktion. Inslagstråden är tillverkad för att lämna änden snarare än sidan , och tråden är lagrad på en papphylsa (en lång , konisk, en fattning, icke- roterande spolen ) för att medge den att enkelt mata . Slutligen är den flygande shuttle generellt något tyngre, så att den har tillräcklig fart för att göra det hela vägen genom skälet .


Vid manuell drift , driver en sladd till varje låda från ett handtag som innehas av operatören . För att starta plockning , är skjulet öppnas som tidigare ; Men , i stället för att kasta bollen , rycker operatören sladden för lådan som innehåller skytteln . Detta gör att mekanismen i rutan för att skjuta bollen längs loppet till den andra lådan ; då skjulet är stängd och vispen används för att fullborda plock som tidigare. Operatören behöver inte röra bollen tills den behöver laddas om , så tyger i stor bredd kan vävas ; men ännu viktigare är de rörelser som krävs kraftigt reducerad .Ännu viktigare var det faktum att denna mekanism skulle kunna automatiseras och drivas ; alla föraren behövde göra var att övervaka maskinen för misslyckanden och hålla den levereras med spolrör av inslagstråden , ett jobb som förenklades med uppfinningen av Northrop Loom , som laddas skytteln automatiskt . Kays son utvecklat en modifikation som tillät användningen av en rad olika skyttlar .

Se även[redigera | redigera wikitext]