Flygande tigrarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygplan som tillhörde enheten bevakas av en kinesisk soldat. Den påmålade käften med skarpa tänder var de flygande tigrarnas förbandsmärke som senare har kopierats av flera andra flygvapen.

Flygande tigrarna (engelska: The Flying Tigers) var ett populärnamn på American Volunteer Group (AVG), en grupp av amerikanska piloter som under andra världskriget (1941–1942) kämpade för att försvara Kina mot Japan.

Gruppen var officiellt en privat militärenhet på kontrakt, i vilken manskapet var legosoldater. Huvudparten av personalen var kom från United States Army Air Forces (USAAF), United States Navy (USN) och United States Marine Corps (USMC) och hade rekryterats med godkännande från de amerikanska myndigheterna.

Gruppen löd under general Claire Chennaults kommando som tidigare hade tjänstgjort i den amerikanska flygkåren från vilken han hade avgått på grund av meningsskiljaktigheter med ledningen.

Gruppen bestod av cirka hundra Curtiss P-40 Warhawk-jaktflygplan som inköpts med privata medel. Gruppen finansierades bland annat av politiker och affärsmän som T.V. Soong.

Källor[redigera | redigera wikitext]