Fordonsprogrammet

Från Wikipedia
Version från den 29 januari 2015 kl. 07.19 av NirmosBot (Diskussion | Bidrag) (Byter ut två eller fler mellanslag till ett med AWB)


Fordonsprogrammet är ett nationellt gymnasieprogram i Sverige. Det är främst inriktat på fordonslära samt praktiskt fordonsarbete.

Programmet har fyra nationella inriktningar; bilmekanik, lastbilsmekanik, flygmekanik och båtmekanik. Det finns även många gymnasieskolor i som erbjuder lokala inriktningar, exempelvis truckmekanik.

Vid praktiskt fordonsarbete är det viktigt att använda lämpliga arbetskläder, som exempelvis kan bestå av en overall eller snickarbyxor. Vid våtarbete är det vanligt att använda en overall med galonbyxor över.

Inom fordonsbranschen har miljömedvetenheten förbättrats under senare år, framför allt på grund av ny lagstiftning. De som utbildas inom området informeras därför om samhällets krav på återvinning av produkter samt ges kännedom om hållbar utveckling. Eleverna får vidare lära sig om material och drivmedel samt teorin kring exempelvis bromsar, framvagn och elektricitet. Fordonsprogrammet omfattar också, liksom alla nationella program, teoretiska skolämnen som ger grundläggande högskolebehörighet.