Fores

Från Wikipedia
Version från den 21 juni 2017 kl. 09.28 av Mickeno (Diskussion | Bidrag) (byter länk till källa)

Fores är en grön och liberal tankesmedja som arbetar med frågor om klimat och miljö, migration och integration, entreprenörskap och ekonomiska reformer samt det digitala samhället. Verksamheten är fördelad på fyra program.

Fores bildades 2007 av Bertil Ohlininstitutet, Centerpartiet och Studieförbundet Vuxenskolan[1], men verksamheten är partipolitiskt obunden. Namnet är en förkortning för "Forum for Reforms, Entrepreneurship and Sustainability", på svenska "Forum för reformer och entreprenörskap". Fores är också det latinska ordet för dörrar.

Tankesmedjan leds av Mattias Goldmann, och har ett drygt tiotal anställda. Styrelsens ordförande är Lars Weinehall, professor i allmänmedicin och epidemiologi på Umeå universitet[2]. Utöver styrelsen finns ett vetenskapligt råd per program [3]. Fores arbetar främst genom att ta fram forskningsrapporter och policy-papper, hålla seminarier och rundabordssamtal, ge ut böcker och delta i den mediala och politiska debatten. Fores har (2014) ett femtiotal finansiärer, såväl organisationer som myndigheter och företag, men tillåter inte enskilda medlemmar.

Sedan våren 2014 finns också underavdelningen Fores Väst, med huvudverksamhet i och kring Göteborg. Våren 2017 invigdes även Fores Nord i Umeå och ett Fores Syd kommer att inrättas i Malmö.

Verksamhet

Fores arbetar i huvudsak med fyra programområden: Migration & integration, Klimat & miljö, Ekonomiska reformer & entreprenörskap samt det digitala samhället[4].

Migration och Integration

Inom migrationsområdet driver Fores sidan migrationsinfo.se där man besvarar inskickade frågor om invandring samt sammanställer ny offentlig statistik om migration[5]. Man har även gett ut böcker av såväl Philippe Legrain som Tove Lifvendahl inom ramen för migrationsprogrammet. Chef för programmet är Anna Rehnvall.

Klimat och Miljö

På miljöområdet arbetar Fores i stor utsträckning med miljöekonomi, ekonomiska faktorer för att påverka miljö och klimat. Ett profilämne är utsläppsrätter[6], men flera andra klimatområden har också behandlats. Man har även startat 2030-sekretariatet som samlar företag som vill uppnå målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta till 2030[7], och jobbar med omställningen till förnybar energi i Afrika inom det Sida-finansierade projektet ABBBA (African Biofuel & Bioenergy Business Assessment). Chef för programmet är Daniel Engström Stenson.

Ekonomiska reformer och Entreprenörskap

  • Inom ekonomiska reformer har Fores i perioder diskuterat flera olika ämnen. Tillsammans med Axess drev man tidigare Ekonomiklubben[8]. Tillsammans med Entreprenörskapsforum och Leading Health Care har man programmet Uppdrag Välfärd[9]. Under 2013 arbetade man också mycket med analyser av den europeiska finans- och valutakrisen och gav ut en antologi kallad "Överlever euron?[10]". Chef för programmet är Andreas Bergström.

Digitala samhället

Digitala samhället är ett nyare område i Fores verksamhet som arbetar med transparens- och integritetsfrågor, öppna data, nätneutralitet och debatten om personuppgiftsskydd[11]. Digitala Samhället leder också Jobba Hemma-dagen, övertagen från Microsoft, som år 2015 hålls den 5 maj. Chef för programmet är Rikard Linde.

Fotnoter

Externa länkar