François Truffaut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
François Truffaut
Född François Roland Truffaut
6 februari 1932
Paris, Frankrike
Död 21 oktober 1984 (52 år)
Neuilly-sur-Seine, Frankrike
År som aktiv 1955–1983
Maka Madeleine Morgenstern
(1957–1965)
Webbplats www.francoistruffaut.com
Betydande verk De 400 slagen
Jules och Jim
Dag som natt
IMDb

François Roland Truffaut /fʁɑ̃swa ʁɔlɑ̃ tʁyfo/, född 6 februari 1932 i Paris, död 21 oktober 1984 i Neuilly-sur-Seine, var en fransk filmregissör. Hans far, Roland Truffaut, var arkitekt och hans mor, Janine de Monferrand, arbetade som sekreterare på tidningen L'Illustration. Han är kanske mest känd för debutfilmen De 400 slagen från 1959. Filmen Dag som natt (La nuit américaine) fick 1974 en Oscar för Bästa utländska film.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Truffaut lämnade skolan vid fjorton års ålder för att 1953 börja skriva filmkritik för tidskriften Cahiers du cinéma, som andra storheter som Jean-Luc Godard och Alain Resnais också skrev för. Sedermera valde Truffaut att börja regissera och slog igenom stort med debutfilmen De 400 slagen 1959. Det är en film som ofta nämns som en av filmhistoriens viktigaste och bästa filmer.[källa behövs] Den är en osentimental, gripande och delvis självbiografisk barndomsskildring.

I De 400 slagen får publiken för första gången stifta bekantskap med Truffauts alter ego Antoine Doinel. Denne, spelad av Jean-Pierre Léaud, dyker sedan upp i ytterligare tre av Truffauts långfilmer. I Baisers volés (Stulna kyssar, 1968), Domicile conjugal (Älskar - älskar inte, 1970) och L'amour en fuite (Kärlek på flykt, 1979) skildras Doinels och Christine Darbons (Claude Jade) tilltagande vuxenhet och vidare erfarenheter av livet.

Truffaut följde upp med den kritikerrosade Jules och Jim, med bland annat Jeanne Moreau.

Han medverkade även som skådespelare i filmer och bland dem kan nämnas Steven Spielbergs Närkontakt av tredje graden.

Död[redigera | redigera wikitext]

Truffauts grav

Truffaut avled 52 år gammal på ett sjukhus i Neuilly-sur-Seine till följd av en hjärntumör. Han är begravd på Montmartrekyrkogården i Paris.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]