Frankoprovensalska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frankoprovensalska, arpitanska
Talas i Frankrike, Schweiz och Italien
Region västra alperna
Antal talare 77 000
Status hotat
Klassificering indoeuropeiska språk

 italiska
  romanska språk
   galloromanska

    arpitanska
Officiell status
Officiellt språk i Skyddad status i Aostadalen
Språkkoder
ISO 639-1 xy
ISO 639-2 roa(B) / abc (T)
SIL FRA

Frankoprovensalska (francoprovençalska; francoprovençal, arpitan), arpitanska, är ett regionalt galloromanskt språk som talas i Italien (Aostadalen, Piemonte), i Schweiz (kantonerna Fribourg, Valais, Vaud, Neuchâtel, Genève och Bern) och i Frankrike (Rhône-Alpes, Franche-Comte, Savojen och en liten del av Bourgogne).

Namnet frankoprovensalska kommer från att språket betraktats som ett slags mellanting mellan de nordliga galloromanska språken, langue d'oïl (franska) och de sydliga langue d'oc (occitanska, provensalska). Idag ses dock frankoprovensalskan inte som en blandning mellan franskan och occitanskan utan som en egen gren av de galloromanska språken. Därför har den alternativa benämningen arpitanska (efter lokalt ord kopplat till ordet Alperna) lanserats.

Språket har aldrig använts som administrativt språk i någon stat (den chansen missades när Savojen valde franska) och har heller aldrig utvecklat någon litterär tradition. I Romandiet i Schweiz har det med tiden trängts undan av franskan, liksom i Frankrike. Starkast ställning har språket idag i Aostadalen på den italienska sidan av Alperna. Denna isolerade alpregion låg bortom de italienska kulturområdena, samtidigt som den inte påverkades av språkcentraliseringen kring franskan i Frankrike. Motsvarande centralisering kring ett nationalspråk kom i Italien långt senare, delvis på grund av att nationen föddes först efter mitten av 1800-talet.

Området där frankoprovensalska/arpitanska talas. Ursprungskälla: Centre de dialectologie de l'Université de Neuchâtel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Frankoprovensalska.